Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Jan.2009, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preživeli 25 dana na moru u kutiji za led

KANBERA - Dva ribara iz Mjanmara su nakon što im je brod potonuo uspela da prežive gotovo mesec dana u vodama punih ajkula, plutajući u velikoj kutiji za led.

Dvojica mladića nalazila su se na tajlandskom ribarskom brodu sa 18 drugih članova posade kada je 23. decembra brod potonuo na otvorenom moru, prenela je agencija Rojters.

Primetila ih je australijska obalska straža tokom jednog preleta helikopterom nad vodama Toresovog tesnaca između Australije i Papue Nove >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Gvineje koje su poznate po velikom broju ajkula.

"Nisu imali opremu za spasavanje, ni svetlosnih signala, ni sredstva za komunikaciju i plutali su 25 dana", kazao je predstavnik australijske agencije za bezbednost na moru, dodajući da ih je spasila kutija za led veličine pisaćeg stola.

"Neverovatna je i sama činjenica da smo ih uopšte uočili na otvorenom moru", istakao je on.

Ribari su izjavili da su bili jedini od posade koji su uspeli da se domognu nekog improvizovanog plovila. Oni, međutim, nisu mogli da kažu gde je tačno potonuo njihov brod, registrovan na Tajlandu.

Australijske vlasti ne planiraju da pokrenu akciju spašavanja za preostalih 18 mornara za koje se veruje da su stradali s obzirom na trenutnu sezonu monsuna i da su nedavno ovim regionom prošli cikloni.

Preživeli mornari su bili iscrpljeni od gladi i dehidrirani kada su pronađeni, ali se sada dobro oporavljaju i uskoro ce biti pušteni iz bolnice.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.