Prevrnuo se brod s migrantima

Izvor: B92, 25.Dec.2013, 19:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prevrnuo se brod s migrantima

London -- Najmanje 18 migranata sa Haitija udavilo se kada se prenatrpani čamac u kojem su bili prevrnuo dok ga je remorker vukao do obala ostrva Turks i Kajkos.

Vlasti su uspele da spasu 32 migranta, uključujući i 12-godišnjeg dečaka.

Prema saopštenju lokalnih zvaničnika, život je izgubilo 18 ljudi, a više je povređeno. Potraga za preživelima je još u toku, izveštava AP.

Kako se saznaje, policija je prvo zaustavila pretrpan jedrenjak, koji se prevrnuo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dok su ga sprovodili do ostrva Providenšelz.

Nekoliko migranata je uspelo da se dokopa obale, odnosno pobegne, dok je policija privela njih tridesetak.

Još nije saopšten uzrok prevrtanja čamca, ali je haićanski konzul na ostrvima Turks i Kajkos rekao da su mu preživeli rekli da je nekoliko migranata pokušalo da skoči sa čamca i pobegne ka kopnu, dok su bili blizu susednih ostrva, što je doprinelo da se prenatrpan čamac prevrne.

Preživeli su privedeni i smešteni u imigrantski pritvorni centar na Providensijalesu, najnaseljenijem ostrvu u toj oblasti jugoistočno od Bahama. Među njima nema povređenih.

Migranti su, bežeći od siromaštva u svojoj zemlji, prema rečima haićanskog konzula, na put krenuli u nedelju uveče. Platili su od 500 do 1.000 dolara svaki u nadi da će se dokopati Majamija ili Bahama, ali i ostrva Turks i Kajkos, na kojima se nalazi zajednica haićanskih radnika koji rade na gradilištima, u turizmu i uslužnom sektoru.

U novembru je prilikom prevrtanja jednog drugog broda s migrantima blizu Ostrva Turks i Kajkos poginulo oko 30 ljudi.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Prevrnuo se jedrenjak s imingrantima kod ostrva Turks i Kajkos

Izvor: Blic, 25.Dec.2013

Jedrenjak pretrpan migrantima, za koje se veruje da su sa Haitija, prevrnuo se danas kod ostrva Turks i Kajkos, jugoistočno od Bahama, koja pripadaju Britaniji...Prema saopštenju lokalnih zvaničnika, život je izgubilo 18 ljudi, a više je povređeno. Potraga za preživelima je još u toku...Kako...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.