Prevremena sloboda za Mlađu Radića

Izvor: Blic, 09.Jan.2013, 22:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prevremena sloboda za Mlađu Radića

Predsednik Haškog tribunala Teodor Meron odobrio je da Mlađo Radić, nekadašnji vođa smene u logoru Omarska kod Prijedora, bude pušten na slobodu pre isteka kazne od 20 godina zatvora, saopšteno je večeras u ovom sudu.

Kao jedini faktor koji je išao u prilog prevremenom oslobađanju, Meron je naveo to što je Radić u avgustu 2011. odslužio dve trećine izrečene kazne i, u skladu sa praksom Tribunala, stekao pravo da zatraži pomilovanje.

Meron je, ipak, odlučio >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da Radić može da bude pušten na slobodu 31. decembra 2012. godine.

Mlađo Radić, poznat i kao "Krkan", uhapšen je u aprilu 1998. Suđeno mu je u predmetu "Kvočka i drugi", u kome je proces za zločine počinjene nad zatočenicima Omarske, na početku sukoba u Bosni i Hercegovini 1992. godine, vođen protiv još četvorice optuženih - Miroslava Kvočke, Dragoljuba Prcaća i Milojice Kosa, koji su ranije odslužili svoje kazne, i Zorana Žigića, kome je bila izrečena najstoža kazna - 25 godina zatvora.

Primedba vlasti Francuske, gde je Radić služio kaznu, bila je da on nije pokazivao da je voljan da se reintegriše i nije učestovao u "profesionalnim ili edukativnim aktivnostima, uključujući učenje francuskog jezika".

Sudija Meron je zaključio da "postoje ograničeni dokazi o njegovoj rehabilitaciji", ali je, kako se navodi u odluci, u obzir uzeo sličnu situaciju drugih osuđenika kojima je prilagođavanje predstavljalo problem zbog nepoznavanja jezika.

Povezane vesti: Haradinaj slobodan, predmet zaključen jer nije bilo žalbe Nobilo: Za "Oluju" neće biti odgovornih Vođa milicije Konga, oslobođen u Hagu, odmah na slobodi Vukčević: Loša zaštita svedoka, Tribunal radio veoma aljkavo Jutarnji list: Gotovina i premijer Milanović se tajno sastaju

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.