Prevoz male Tijane preveliki rizik

Izvor: B92, 08.Apr.2013, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prevoz male Tijane preveliki rizik

Beograd -- Ni jedna komercijalna avio-kompanija nije pristala da preveze osmogodišnju Tijanu Ognjanović do Hjustona na transplantaciju srca, zbog velikog rizika.

Roditelji traže specijalizovanu avio kompanija koja bi je prevezla do Amerike.

Prof. Jovan Košutić, kardiolog u Institutu za majku i dete, koji Tijanu leči od 2007. godine, kada je uspostavljena dijagnoza bolesti, rekao je Tanjugu da će se u narednih dan-dva znati kada će devojčica krenuti na lečenje u Ameriku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i da se nadaju da će to biti do kraja nedelje.

"Danas je stigla informacija da komercijalne agencije neće da je vode, zbog velikog rizika, tako da sigurno neće ići u Hjuston komercijalnim letom. Tek treba da se organizuje prevoz sa nekom specijalizovanom kompanijom za prevoz složenih medicinskih slučajeva", rekao je prof. Košutić.

On je objasnio da let kojim će Tijana biti prevezena u Hjuston mora da se organizuje pod posebnim uslovima i u njenoj pratnji biće i dva lekara iz Srbije.

Prof. Košutić je naglasio da je devojčica sada u stabilnom stanju, ali da je generalno gledano za nju let u Hjuston rizičan.

Kako su danas objavili beogradski mediji, u humanitarnoj akciji, u koju su se uključile mnogobrojne javne ličnosti, ali i građani, prikupljeno je dovoljno novca za lečenje osmogodišnje Tijane Ognjanović, koja boluje od restriktivne kardiomiopatije i neophodna joj je hitna transplantacija srca.

Republički fond za zdravstveno osiguranje ne pokriva troškove odlaska naših pacijenata na presađivanja srca u inostranstvo, tako da su roditelji male Tijane bili prinuđeni da novac obezbede sami.

Intervencija je prvo trebalo da se uradi u bolnici AKH u Beču, gde bi koštala oko 200.000 evra, ali se zdravstveno stanje male Tijane pogoršalo, tako da su roditeljima u ovoj bolnici rekli da je ne mogu staviti na listu čekanja ni obaviti transplantaciju, jer su šanse da preživi operaciju u ovom centru svega dva posto.

Jedina šansa za ovu devojčicu ostala je klinika u Hjustonu, koja ima iskustva sa ovako teškim pacijentima, gde su roditeljima prvo tražili 1.015.000 dolara, da bi posle intervencija i pritisaka sa raznih strana taj iznos bio smanjen za 30 odsto, na 710.000 dolara.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.