Prevlaka ne opterećuje odnose

Izvor: B92, 15.Feb.2015, 22:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prevlaka ne opterećuje odnose

Predsednici Hrvatske i Crne Gore Kolinda Grabar-Kitarović i Filip Vujanović ocenili su da pitanje razgraničenja Prevlaci ne opterećuje odnose dve države.

Vujanović je danas u Zagrebu prisustvovao ceremoniji inauguracije Grabar-Kitarović za novu predsednicu Hrvatske.

Oni su konstatovali da su odnosi dve države "sadržajni i bliski" i da otvoreno granično pitanje na Prevlaci "ne opterećuje" saradnju Crne Gore i Hrvatske, saopštio je kabinet crnogorskog predsednika.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Kitarović i Vujanović su, međutim, ukazali da je obostrani interes dve države da se to pitanje poveri Međunarodnom sudu pravde u Hagu.

Crna Gora i Hrvatska u završnoj su fazi usaglašavanja zajedničkog dokumenta kojim se pitanje razgraničenja na poluostrvu Prevlaka poverava Međunarodnom sudu pravde.

O tom dokumentu prethodno treba da se izjasne parlamenti dve države.

Crna Gora i Hrvatska još nemaju trajno utvrđenu granicu ni na poluostrvu Prevlaka kod Herceg Novog, niti u akvatoriju južnog Jadrana.

Bivša Savezna Republika Jugoslavija i Hrvatska 2002. godine potpisale su Protokol o privremenom graničnom režimu na tom području.

Najviši zvaničnici Crne Gore i Hrvatske ranije su vise puta ponovili da taj režim dobro funkcioniše, a da trajno rešenje granice treba naći kroz pregovore ili u postupku međunarodne arbitraže.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kitarović-Vujanović: Prevlaka ne opterećuje dobre odnose

Izvor: NoviMagazin.rs, 15.Feb.2015

Pitanje Prevlake ne opterećuje sadržajne i bliske odnose Crne Gore i Hrvatske, složili su se danas u Zagrebu predsednici dve države, Filip Vujanović i Kolinda Grabar Kitarović, ocjenjujući da je od obostranog interesa da se ovo pitanje reši..."U otvorenom i konstruktivnom razgovoru predsednici...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.