Preventivni pregledi bez uputa

Izvor: Danas, 21.Mar.2016, 09:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preventivni pregledi bez uputa

U Srbiji se godišnje dijagnostikuje više od 4.000 novoobolelih pacijentkinja od rka dojke, a umre oko 1.600 žena. Međutim, kada se otkrije u ranoj fazi, ta maligna bolest je izlečiva i zato je potrebno da što veći broj žena ide na redovne preventivne preglede, rekla je pomoćnica gradonačelnika i predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost Beograda Irena Vujović povodom kampanje posvećene borbi protiv tog oboljenja.

                       Tim povodom, >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << Beograđanke su juče imale priliku da bez uputa i čekanja obave preventivne preglede dojke u domovima zdravlja "Savski venac", "Novi Beograd" i "Lazarevac".

- Ako se bolest otkrije u početnoj fazi, lečenje je uspešnije, smanjuje se stepen invaliditeta i smrtnosti i omogućava brže vraćanje pređašnjem načinu životu - istakla je Vujovićeva.

Prema njenim rečima, značaj ovih pregleda je veliki, ranim otkrivanjem izlečenje je moguće u najvećem broju slučajeva, dok je lečenje u poodmakloj fazi dugotrajnije i neizvesnije.

- Ova akcija se nastavlja i biće uključeni svi domovi zdravlja, kako bi preventivnim pregledima bio obuhvaćen što veći broj žena, najmanje 75 procenata ciljne populacije, prvenstveno od 50 do 69 godina - objasnila je Vujovićeva.

Direktorka Doma zdravlja Savski venac dr Dubravka Miljuš je istakla važnost preventivnih pregleda.

- Svaka dvanaesta žena tokom godine oboli od karcinoma dojke i zato su preventivni pregledi od izuzetnog značaja. Ukoliko se karcinom dijagnostikuje u ranoj fazi i nakon toga leči, procenat izlečenja je čak 97 odsto - rekla je direktorka.

Ona je navela da se mnogo radi i na edukaciji, to jest na tome šta znači prevencija i kako obaviti samopregled dojke. Osim edukacije, u domovima zdravlja mogu da se obave i palpatorni i ultrazvučni pregledi dojke.

U oktobarskoj nedelji borbe protiv raka dojke, ovakvu akciju već su realizovali domovi zdravlja u Rakovici, na Zvezdari, u Zemunu i Mladenovcu. Tada je pregledano 457 žena, od čega je urađeno 186 mamografskih i 154 ultrazvučna pregleda. Promene su ustanovljene kod 15 žena i one su upućene na dalju dijagnostiku.

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.