Prevencija raka dojke: Povratio mi se osećaj u grudima“

Izvor: B92, 22.Maj.2020, 20:36

Prevencija raka dojke: "Povratio mi se osećaj u grudima“

Sarafina Nens bila je podvrgnuta novom tipu operativnog zahvata radi prevencije raka dojke koji je značio da je zadržala više senzacije u grudima.

Kad je Sarafina Nens saznala da ima veoma velike šanse da dobije rak dojke, odlučila je da se podvrgne preventivnoj dvostrukoj mastektomiji i rekonstrukciji nakon nje. Operativni zahvat će značajno smanjiti rizik, ali će ona najverovatnije izgubiti sav osećaj u grudima. Ova dvadesetšestogodišnjakinja bila je "potpuno pripremljena" >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na umrtvljenost, sve dok joj revolucionarni zahvat nije izmenio život.

Prvi put kad je Sarafina otišla na pregled, lekari su pronašli nešto zabrinjavajuće.

Ona je već znala da je nasledila gen BRCAS2 od oca, nakon što je on dobio dijagnozu poodmaklog stadijuma raka prostate a ona se podvrgnula genetskom testiranju.

Mastektomija sa rekonstrukcijom obično se nudi dvema grupama žena: onima sa dijagnozom raka i onima koje imaju visoku genetsku tendenciju razvijanja raka dojke a odluče se da se podvrgnu preventivnim zahvatima.

Sarafina je doktorant astronomije na Univerzitetu u Kaliforniji, na Berkliju, i kad je počela da proučava hirurške opcije, do izražaja je došla njena naučna pozadina.

"Bilo je veoma teško spoznati šta bi trebalo da uradim", kaže ona.

"Žene koje se podvrgnu mastektomijama i rekonstrukciji mogu potpuno da izgube osećaj u grudima i to može da znači da ne osećate zagrljaje ili da ne osećate talase koji se razbijaju o vas dok plivate u okeanu."

Bio je to težak period za njenu porodicu, naročito za njenog oca, koji se i dalje leči od raka.

"Bio je veoma tužan zato što imam tu genetsku mutaciju, što moram da prolazim kroz sve to i suočim se sa stvarima za koje se nadao da nikad neću morati sa njima da se suočim", kaže Sarafina.

"Ali mislim da je veoma ponosan i da mu je laknulo kad je sve prošlo dobro i što se ponovo osećam 100 posto kao stara ja."

BBC 100 žena svake godine imenuje 100 uticajnih i inspirativnih žena iz svih krajeva sveta. Snimamo dokumentarce, pišemo reportaže i pravimo intervjue o njihovim životima, dajemo više prostora pričama u kojima su glavni junaci žene.

Pratite BBC 100 žena na Instagramu i Fejsbuku i uključite se u raspravu.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Prevencija raka dojke: "Povratio mi se osećaj u grudima"

Izvor: Radio 021, 22.Maj.2020

Sarafina Nens bila je podvrgnuta novom tipu operativnog zahvata radi prevencije raka dojke koji je značio da je zadržala više senzacije u grudima...Sarafina Nance..Kad je Sarafina Nens saznala da ima veoma velike šanse da dobije rak dojke, odlučila je da se podvrgne preventivnoj dvostrukoj mastektomiji...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.