Prevencija i rak dojke: Lek koji može da spreči neke slučajeva i dalje deluje

Izvor: B92, 14.Apr.2020, 17:30

Prevencija i rak dojke: Lek koji može da spreči neke slučajeva i dalje deluje

Anastrozol može da se uzima samo nakon menopauze, zato što kod mlađih žena ne može da suzbije estrogen.

Lek koji smanjuje rizik da žene dobiju rak dojke ima dejstvo dugo nakon što one prestanu da ga uzimaju, tvrde britanski istraživači.

Lek anastrozol blokira proizvodnju hormona estrogena, koji pospešuje rast mnogih tipova raka dojke.

Istraživači sa londonskog Univerziteta Kraljica Meri kažu da ga uzima samo deseti deo žena kojima bi mogao da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bude potreban.

Britanski centar za istraživanje raka kaže da ovi rezultati ulivaju nadu.

On se već koristi kao metod lečenja čim se otkrije rak dojke, ali se sada istraživanja usredsređuju na prevenciju pojavljivanja raka.

Prethodna ispitivanja pokazala su da anastrozol upola smanjuje rizik od raka dojke tokom pet godina koliko su žene uzimale lek.

Ali sada su ispitivanja izvršena na 3.864 žena pokazala da je kod ispitanice koje su ga uzimale zabeleženo 49 odsto manje slučajeva pojave karcinoma dojke, čak i sedam godina nakon prekida lečenja.

Drugim rečima - pozitivno dejstvo leka traje.

Rezultati su objavljeni u medicinskom žurnalu Lanset, a predstavljeni su na Simpozijumu o raku dojke u San Antoniju, u Teksasu.

"Rak dojke najčešći je rak kod žena i on ubrzano nastavlja da raste", rekao je za BBC profesor Džek Kjuzik, direktor Vulfsonovog instituta preventivne medicine pri londonskom Univerzitetu Kraljica Meri.

On je dodao: "Sada imamo agens koji deluje veoma efikasno, sa minimalnim nuspojavama."

Žene koje su doživele menopauzu sa visokim rizikom od dobijanja raka dojke zbog porodične istorije i drugih faktora dobijaju preporuku da uzimaju ovaj lek od 2017. godine.

"Upotreba leka je do sada bila na prilično niskom nivou", rekao je profesor Kjuzik.

"Trenutno je to 10 odsto ovih žena, a mi mislimo da bi ta brojka trebalo da bude znatno viša."

Rakovi su oštećene verzije zdravog tkiva.

Međutim, zdrava ćelija ne postane kancerozna preko noći. Ona prolazi kroz višestruke mutacije koje postepeno prelaze iz zdrave u kanceroznu.

Čini se da anastrozol uspeva da ubije neke ćelije koje su započele to putovanje ka raku.

"Vraćate sat 20 godina unazad i morate da krenete ispočetka kako biste razvili rak, a za to bi moglo da bude potrebno prilično mnogo vremena", rekao je profesor Kjuzik za BBC.

Neće.

Lekovi za sprečavanje raka dojke znače da odstranjivanje dojki nije više jedini preventivni metod lečenja.

Ali, neke žene su u toliko visokoj opasnosti od razvijanja raka dojke da bi opasnost bila previsoka čak i uz uzimanje lekova.

One bi mogle da odluče da je mastektomija i dalje najbolja opcija.

Nada je da će u budućnosti istraživanje moći da predvidi ko je najskloniji tome da ima korist od ovog leka ili da ima najmanje nuspojava od njega, što bi takve odluke olakšalo.

Drugi lek koji suzbija hormon estrogen - tamoksifen - takođe može da se upotrebi za smanjenje rizika od dobijanja raka dojke.

Došlo je do smanjenje dobijanja raka dojke za 49 odsto sa anastrazolom posle 12 godina (pet sa uzimanjem i sedam bez).

Ekvivalentna brojka za tamoksifen je 28 odsto.

Baronica Delit Morgan, izvršna direktorka Raka dojke sada, rekla je:

"Ovi ozbiljni rezultati mogli bi da budu veoma važni kod pomoći ženama posle menopauze sa visokim rizikom od razvijanja raka dojke da se odluče da li je anastrozol prava opcija za njih."

"Zabrinjavajuće je čuti da se možda ne nudi svima koji bi mogli da imaju korist i mi moramo da shvatimo razmere ovog potencijalnog problema."

"Od esencijalne je važnosti da ukažemo na ovo opciju lekarima i pacijentkinjama."

Profesor Čarls Svonton, glavni kliničar Britanskog centra za istraživanje raka, rekao je:

"Sve do sada znali smo samo da tamoksifen ima dugoročne pozitivne posledice, tako da uliva nadu to što ova studija posvećena konkretno anastrozolom, koji ima manje dugoročnih nuspojava, pruža bolju pomoć ženama godinama nakon što one prestanu s uzimanjem leka."

"Lekari bi i dalje mogli da odluče da tamoksifen više odgovara nekim ženama, ali je sjajno što postoje i druge opcije."

Pratite Džejmsa na Twitteru.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.