Prevarili mozak da postoji treća ruka!?

Izvor: Vesti-online.com, 26.Feb.2011, 17:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prevarili mozak da postoji treća ruka!?

Naučnici su istraživali kako reaguju muškarci i žene na veštačku ruku koja je stavljena pored njihove i deluje kao iluzija da poseduju treću ruku.

Zaključak testa sa imaginarnom trećom rukom, je da pacijenti mogu da “prevare” mozak i nateraju ga da reaguje na treću ruku kao da je prava.

Naime, ljudi koji su učestvovali u ovoj studiji potvrdili su kako su osećali golicanje po ruci koja nije njihova, a na iznenadni potez nožem ka veštačkoj ruci svi su >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << reagovali strahom i znojenjem.

"U budućnosti se ovaj ogled može koristiti na pacijentima koji su doživeli šlog, pa im je jedna strana tela paralizovana, što će pomoći pacijentu da koristi proteze", izjavio je Henrih Irson, koji je učestvovao u ovom ogledu.

Mozak je spreman da prihvati dodatni ekstremitet, što potvrđuje činjenica da je se svako preznojio kada je nož stavljen blizu veštačke ruke.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.