Prevara ili ne: Izračunali smo koliko kombinacija je moguće u Slagalici

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Sep.2017, 17:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prevara ili ne: Izračunali smo koliko kombinacija je moguće u Slagalici

Matematika ne laže

Da vi ne biste lupali glavu da li je jedna od igara u „Slagalici“ nameštena rešili smo da izračunamo koliko postoji kombinacija slova, kao i verovatnoću da se ista ponovi.

Koliko ljudi u Srbiji i regionu vole ovaj kviz najbolje pokazuje činjenica koliko se javnost uzbudila na navode medija da je jedna od igara u popularnom kvizu nameštena.

Naime, u igri gde takmičari treba da sastave najdužu reč od ponuđenih slova koja kompjuter >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << objavi nakon što neko od učesnika kaže „stop“ u emisiji koja je emitovana 3. septembra pojavila su se ista kombinacija slova kao i u emisiji pre 9 godina.

Prisetili smo se srednjoškolske matematike, tačnije kombinatorike da utvrdimo da li je ovo "slučajnost". Upotrebili smo formulu za permutacije sa ponavljanjem (jer imamo 12 polja, a 30 slova se mogu ponavljati) i dobili broj 5,31441e+17, znači 5,31441 pomnožimo sa 10 na 17, pa slobodno možemo reći da je broj kombinacija u stotinama kvadriliona. 

To znači da je je verovatnoća da se ponovi neka kombinacija ponovi izuzetno malo. Bolje reći gotovo nikakva.

Neko bi mogao reći da se Slagalica emituje više od dve decenije, da je imala hiljade emisija, ali matematika je jasna - u svakoj emisiji verovatnoća je ista, pa je skoro pa nemoguće da se identična kombinacija pojavi.

Šta vi mislite o tome?

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

OTKRIVENO: Evo koliko kombinacija je moguće u Slagalici!

Izvor: BKTV News, 05.Sep.2017

Verovatnoća za ovako nešto desi je ....Da vi ne biste lupali glavu da li je jedna od igara u "Slagalici“ nameštena rešili smo da izračunamo koliko postoji kombinacija slova, kao i verovatnoću da se ista ponovi...Gledaoci besni i razočarani: Otkrivena velika prevara u popularnom kvizu "Slagalica!"...

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.