Preuređenje operacionih sala neophodno dečjoj bolnici u Tiršovoj

Izvor: Politika, 18.Maj.2013, 13:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preuređenje operacionih sala neophodno dečjoj bolnici u Tiršovoj

Novo rukovodstvo Univerzitetske dečje klinike ima ideju da se na terenu ispred ustanove napravi objekat sa ambulantama gde će se obavljati dijagnostika dok bi se na spratu nalazio operacioni blok

Na stotine malih pacijenata koji čekaju svoj red ispred ambulanti, skučene čekaonice, uske stepenice na kojima se sudaraju mame i tate sa kolicima i mali broj ordinacija prva je slika kada se kroči u Univerzitetsku dečju kliniku u Tiršovoj ulici. Medicinari rade 24 sata i u ovoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kući zbrinjavaju najteže pacijente koji stižu iz zemlje i inostranstva. Problem im stvaraju roditelji koji „preskaču” domove zdravlja i dovode ovde decu zbog banalnih stvari zbog kojih su mogli da budu zbrinuti u tim kućama. Posebno su velike gužve kada domovi zdravlja prestanu da rade i kada su praznici.

Novo rukovodstvo bolnice planira da se uhvati u koštac sa ovim problemima i da učini što je moguće boljim boravak mališana u Dečjoj bolnici. Jedna od ideja je da se, kada su najveće gužve, više lekara koji su u tom trenutnu slobodni uključi u rad ambulanti čime će gužve nestati.

– Manji problem je kadar, a mnogo veći nedostatak prostora. Ova klinika je napravljena tridesetih godina prošlog veka kada je predviđeno da tu boravi 120 pacijenata, a sada bolnica ima 292 ležaja za male bolesnike. U ovoj ustanovi se, osim dece iz cele Srbije, leče i mališani iz Crne Gore, Republike Srpske i Makedonije, a prosečna zauzetost postelja je 78 odsto. Cilj je da dobijemo pravu evropsku bolnicu – objasnio je docent dr Zoran Radojičić, direktor Univerzitetske dečje klinike.

Postoji ideja, kaže on, da se na terenu ispred bolnice napravi objekat sa ambulantama gde će se obavljati dijagnostičke procedure, a na spratu bi se nalazio operacioni blok koji bi pasarelom bio povezan sa bolnicom. Tako bi klinika bila rasterećena od dnevnih pacijenata, a krajnji cilj je bolnica po evropskim standardima.

– Trudim se da postavim neke principe kako bi se bolje radilo, a sve u dogovoru sa kolegama i novim rukovodećim timom bolnice. Nema opravdanja da klinika ne može da bude čista u kakvim god uslovima da radimo. U Dečjoj bolnici i Institutu za majku i dete razni tumori i bolesti stvaraju muke mališanima, a svaki humani čovek zna da toj deci treba pomoći i uticati na smanjenje patnje – istakao je dr Radojičić.

Zahvaljujući Vladi Srbije uskoro će u ovoj kući krenuti preuređenje odeljenja neurohirurgije. Ulepšavanje je neophodno za ambulante i operacione sale, koje su zastarele i ne zadovoljavaju standarde. Dodatni problem je što veliki broj pacijenata dolazi u ovu kuću zbog ultrazvučnih pregleda, kojih je godišnje čak 25.000, pa lekari ne mogu da postignu da prime sve pacijente u kratkom vremenskom roku.

– Razmišljamo o tome da se kupe ultrazvučni aparati za svaku ambulantu na odeljenjima i da se tako rastereti rad nekih lekara. Ali, ključno je da se ova vrsta pregleda obavlja u domovima zdravlja a da se u bolnicu upućuju samo teški i nejasni slučajevi – dodao je dr Radojičić.

U ovoj bolnici se obavlja dijaliza za mališane kojima je otkazao rad bubrega, kao i transplantacije ovog organa. Postoji i ideja da klinika postane centar za transplantaciju jetre što u perspektivi, kaže dr Radojčić, planiraju da ostvare.

------------------------------------------------------------

Klinika u brojevima

292 kreveta

14.000 hospitalizovanih pacijenata godišnje

5,9 dana leže pacijenti u proseku

6.200 operacija

110.000 specijalizovanih pregleda godišnje

25.000 ultrazvučnih pregleda godišnje

------------------------------------------------------------

Sporna magnetna rezonanca

Magnetna rezonanca je pokvarena u ovoj bolnici. Kako je rukovodstvu bolnice predočeno, neophodno je da plate od 60.000 do 80.000 evra kako bi se u aparat ubrizgao helijum i da se vidi u čemu je kvar i ako može da se popravi onda moraju da izdvoje još 250.000 evra. Dok se to ne popravi, mališani moraju na preglede u druge ustanove.

D. Davidov-Kesar

objavljeno: 18.05.2013.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.