Izvor: Blic, 10.Jun.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pretresaju stanove i privode članove SRS

VRBAS - Obećanje visokih predstavnika MUP-a Srbije da će, osim istrage povodom podmetanja eksploziva pod automobil predsednika privremene uprave Vrbasa Željka Vidovića, policija detaljno ispitati i poslovanje javnih preduzeća i nenamensko trošenje opštinskog budžeta bivših funkcionera koalicije SRS-SPS-DSS, počelo je da se ostvaruje samo dan nakon posete direktora policije Milorada Veljovića Vrbasu. Osim serije informativnih razgovora i pretresa stanova pojedinih članova SRS, Direkciju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za izgradnju juče su posetili pripadnici odeljenja za suzbijanje privrednog kriminala iz Novog Sada.



Demokratska stranka očekuje da bi ranije podnete krivične prijave konačno mogle biti procesuirane upravo zbog uključivanja viših organa u „vrbaski problem". Kako saznaje „Blic", pripadnici novosadskog odeljenja za suzbijanje privrednog kriminala juče su preuzeli dokumentaciju o poslovanju preduzeća od 2005. godine do danas. Poseta Direkciji za izgradnju je očekivana jer je najveći broj krivičnih prijava vrbaska opozicija podnela protiv čelnih ljudi ovog preduzeća. Zatvoreni tenderski postupci prilikom javnih nabavki, kao i izgradnja poslovnih i stambenih prostora bez pribavljenih dozvola i mimo generalnog urbanističkog plana bili su glavni predmet sumnji opozicionih odbornika koalicije „Za evropski Vrbas".

Odbornik G17 plus Mileta Bakić, inače upravnik u Direkciji, u više navrata je javno optuživao direktora preduzeća za usluge bespravne uknjižbe i nezakonitog umanjenja „komunalija" privilegovanim pojedincima bliskim vlasti, a na štetu preduzeća kome one predstavljaju jedan od osnovnih prihoda. Sumnja u zakonitost odluka direktora Ljubomira Bjelice i njegovih nadređenih u opštinskoj vlasti začeta je 2005. godine kada su odbornici DS podneli krivičnu prijavu zbog sumnji u zatvoreni tender po hitnom postupku, prilikom izbora „NS Graditelja" za najpovoljnijeg izvođača izgradnje kanalizacione mreže u Starom Vrbasu uz astronomsku cenu od 35 miliona dinara. Slične sumnje povodom izgradnje kanalizacije i u ostalim mestima opštine, odbornici su javno su iznosili na sednicama. Naredne godine demokrate su ponovo podnele krivičnu prijavu protiv Ljubomira Bjelice, ali i opštinskih čelnika zbog bespravne izgradnje i puštanja u rad bez tehničkog prijema tzv. eko-česmi u selima opštine. Tvrdili su i da je bez prijave radova iskopan je bunar „žute vode" u naselju Vinogradi i da je česma puštena u rad bez upotrebne dozvole i tehničkog prijema.

Opštinskom javnom tužilaštvu anonimno je prijavljeno i nenamensko trošenje 50 miliona dinara preduzeća za uređivanje ulice u kojoj živi Igor Bečić i nekolicina zaposlenih u organima uprave kojima su u Direkciji nezakonito umanjeni iznosi za komunalije. Početkom 2009. još jedna krivična prijava podneta je protiv Ljubomira Bjelice, Željka Lainovića i Igora Bečića, i to za nezakonito postupanje radi namere sticanja protivpravne koristi prilikom raspisivanja javnog oglasa za davanje u zakup 25 hektara zemljišta u Kucuri. Opozicija je podnela i krivičnu prijavu protiv predsednika Lainovića zbog nenamenskog trošenja 25 miliona dinara sredstava samodoprinosa. Nijedna od ovih krivičnih prijava nije do kraja procesuirana.

Radikali traže izvinjenje od DS

Branislav Petrović, član privremenog organa iz SRS, juče je na konferenciji za novinare osudio napad na demokratu Željka Vidovića, ali i njegovu stranku koja je, kako je rekao, radi sticanja političkih poena ispolitizovala događaj. Petrović je rekao i da je u ponedeljak pozvan na informativni razgovor u policiju, kao i da su pripadnici MUP-a pretresli stanove nekolicine njegovih prijatelja i članova SRS.

- Od DS koja nas je unapred osudila, očekujem javno izvinjenje i javno pozivam nadležne organe da sprovedu istragu do kraja. Spreman sam na saradnju i prilikom provere imovine koju posedujem, jer nemam šta da krijem - rekao je Petrović.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.