Pretresaju i pokojnike

Izvor: Politika, 12.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pretresaju i pokojnike

U potrazi za dragocenostima prekopan grob Spiridona Dresijenka poznatog rudarskog inženjera iz Rusije

NIŠ – Kao i svake i ove jeseni počela je "zlatna groznica" u okolini Niša. Svakodnevno se u poljima oko niških sela i na visoravnima mogu susresti osobe koje više liče na lutalice nego na tragače za zlatom, ali brzo se prepoznaju po opremi za iskopavanje zemlje i potragu za dragocenostima. I, dok su ranijih godina uglavnom prekopavali brda u okolini Orljana i >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Klisure u doljevačkoj opštini, blizu nekadašnjeg turskog naselja Korvin grad, ili u dolini Južne Morave, kod Đunisa između Aleksinca i Kruševca, ovogodišnju "sezonu" otvorili su u Jelašnici pored Niške Banje. U porti seoske crkve svetih apostola Petra i Pavla u Jelašnici oskrnavljen je grob rudarskog inženjera iz Rusije Spiridona Dresijenka, koji je decenijama vodio posao u jelašničkom rudniku.

Očigledno sa namerom da možda u grobnici pod spomen-obeležjem ovom Rusu koji je skoro ceo radni vek proveo u rudarskim kopovima i revirima rudnika u Jelašnici, pronađu dargocenosti, Isa Ajerović (24) iz Niša i Zoran Čukić (42) iz Jelašnice, nedavno su iskoristili odsustvovanje starešine crkve, koji je nekoliko dana boravio kod porodice u Leskovcu. i raskopali grob.

– Spiridon Dresijenko radio je kao glavni inženjer u Jelašnici, gde je do smrti živeo sa porodicom, a meštanima sela, Niša i Niške Banje ostao je zauvek zapamćen kao veliki dobrotvor. Pomagao je siromašnima, bio izuzetno pravedan prema rudarima, a za sva vremena ostaće u pamćenju i njegovo veliko dobročinstvo prema crkvama u okolini. Zbog zasluga za rudnik i selo, po volji rudara iz rudnika, u kojem se u vreme njegove smrti 1962. godine još kopao i vadio ugalj, i meštana, umesto na jelašničkom groblju, Spiridon Dresijenko je sahranjen u dvorištu naše crkve. To je i jedina grobnica u crkvenom dvorištu – ispričao je sveštenik Žika, starešina Crkve svetih Petra i Pavla u Jelašnici.

Starešina crkve kaže da je od svog prethodnika u hramu saznao da iz tog perioda postoji priča da je prilikom ukopa posmrtnih ostataka Spiridona Dresijenka njegova supruga Ana, koja je redovno u Jelašnicu dolazila do pre nekoliko godina, spustila i kesu sa dukatima. Verovatno je ta priča došla do ušiju i dvojice koji su oskrnavili grob.

Po prijavi crkvenih organa policija je krenula u potragu i samo dva dana posle prekopavanja groba pronašla vandale i pokrenula postupak protiv njih. Priznali su da su tražili dragocenosti. Istraga će, međutim, tek utvrditi da li su nešto i našli.

T. Todorović

[objavljeno: 12.10.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.