Pretnje smrću zbog Isprike: Stoko jugokomunistička...

Izvor: B92, 01.Avg.2017, 17:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pretnje smrću zbog "Isprike": "Stoko jugokomunistička..."

Zagreb -- Član splitskog HDZ-a i bivši gradski odbornik Hrvoje Marušić pozvao je na streljanje aktivista za ljudska prava koji od Hrvatske traže izvinjenje zbog “Oluje”.

Marušić je na Fejsbuk stranici Inicijative mladih za ljudska prava iz Zagreba, u delu koji se odnosi na kampanju #ISPRIKA zbog vojne akcije "Oluja", pozvao na njihovo streljanje.

Iz splitske policije navode da sprovde istragu, ali nisu želeli da otkriju identitet osobe o kojoj je reč. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Od Hrvoja Marušića Hina zasad nije uspela da dobije komentar o ovom slučaju, ističe “Indeks”.

Kako je saopštila Inicijativa, "Hrvoje Marušić je putem svojeg Fejsbuk profila napisao komentare 'Stoko jugokomunistička, treba vam suditi i streljati vas!'' i 'Stoko jugokomunistička, nakon pet godina rata i agresije na RH (Republiku Hrvatsku) vi pišete ovakve gadosti... Da smo demokratska država sudili bi vam za veleizdaju i streljali bi vas. A verovatno i hoće uskoro!'".

Oni navode i da su postupak protiv Marušića zatražili i pred tužilaštvom.

Inicijativa je takođe izrazila zabrinutost za stanje ljudskih prava i slobodu govora u Hrvatskoj i zahteva hitnu reakciju premijera Andreja Plenkovića i predsednice Kolinde Grabar Kitarović koji bi morali da stanu u odbranu slobode govora bez straha od nasilja.

Hrvatska Inicijativa mladih za ljudska prava u sklopu kampanje #ISPRIKA traži od hrvatske vlade da uputi izvinjenje svim žrtvama i porodicama žrtava ratnih zločina i kršenja ljudskih prava koji su se počinjeni za vreme i neposredno nakon vojno-policijske operacije “Oluja”.

Marušić je bivši predsednik Gradskog veća Splita, a ranije je tvrdio i da je ozbiljan kandidat za poziciju ministra u vladi Tihomira Oreškovića. Kako ističe zagrebački portal, poznat je kao “ekstremno desno orijentisani HDZ-ovac”.

Osim toga, Marušić je u februaru ove godine na svom Fejsbuk profilu objavio fotografiju ustaškog novca uz pitanje: "Da li bi ovo Pupavac (predsednik Srpskog nacionalnog vijeća) strpao u džep?"

“Indeks” ističe i da se Marišuć “družio” sa bivšim hrvatskim ministrom kulture Zlatkom Hasanbegovićem poznatom po više spornih situacija u vezi sa ustaškom ikonografijom, kao i pevačem Markom Perkovićem Tompsonom.

Operacija “Oluja” trajala je od 4. do 9. avgusta 1995. godine, a njen cilj bilo je zauzimanje najvećeg dela teritorije Republike Srpske Krajine. Sa teritorije RSK koju je zauzela hrvatska vojska izbeglo je više od 200.000 Srba.

Inače, hrvatsko Ministarstvo ratnih veterana potrdilo je u nedelju da će 5. avgusta u Slunju biti "sufinansijer" koncerta Marka Perkovića Tompsona povodom godišnjice "Oluje".

Organizacioni odbor proslave "Oluje", koja se u Hrvatskoj slavi kao Dan pobede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja (ratnih veterana), objavio je u petak program obeležavanja 22. godišnjice 4. i 5. avgusta u Kninu.

Hina je navela da će se 5. avgusta "na kininskoj tvrđavi prisutnima i javnosti obratiti predsednica Kolinda Grabar Kitarović, premijer Andrej Plenković i predsednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, a uveče će na Trgu domoljubni koncert održati Prljavo kazalište".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.