Pretnja dolazi iz Rusije: Prelazi ostaju zatvoreni

Izvor: B92, 08.Feb.2024, 20:17

Pretnja dolazi iz Rusije: Prelazi ostaju zatvoreni

Pozivajući se na "instrumentalizovanu migracijsku pretnju“ iz Rusije, Finska je u četvrtak saopštila da će njeni granični prelazi sa Rusijom ostati zatvoreni.

Oni dodaju da će biti zatvoreni najmanje do 14. aprila.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Finske saopštilo je da je vlada odlučila da produži potpuno zatvaranje istočne granice za dva meseca.

"U sadašnjim okolnostima, to je neophodna i proporcionalna mera, jer instrumentalizovana migracija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predstavlja ozbiljnu pretnju finskoj nacionalnoj bezbednosti i javnom poretku", navodi se u obrazloženju.

U saopštenju se dodaje i da na kopnenim graničnim prelazima između dve zemlje neće biti moguće tražiti međunarodnu zaštitu.

"Na osnovu informacija koje su dale vlasti, verovatno bi se instrumentalizovana migracija nastavila ukoliko bi se granični prelazi otvorili na istočnoj granici", dodaje se u saopštenju.

Ministarka unutrašnjih poslova Mari Rantanen rekla je da nisu videli znake da Rusija menja svoje ponašanje.

"Naprotiv, informacije koje smo dobili potvrđuju našu procenu da Rusija nastavlja svoju hibridnu operaciju", rekao je Rantanen.

U pitanju nacionalne bezbednosti

Ona je dodala da postoje stotine ako ne i hiljade migranata koji trenutno borave u blizini granice na ruskoj strani i čekaju priliku da pređu u Finsku.

"Privremeno zatvaranje graničnih prelaza rezultat je ruskih akcija koje od Finske zahtevaju da nacionalnu bezbednost stavi na prvo mesto", dodao je Rantanen.

Finska je u decembru najavila potpuno zatvaranje granice sa Rusijom, tvrdeći da ruske vlasti nastavljaju „hibridnu operaciju“ protiv te skandinavske zemlje. Prošlog meseca je zatvaranje granice sa Rusijom produženo za još mesec dana.

Rusija je ranije demantovala optužbe Finske za „instrumentalizaciju migranata“.

Pročitajte još:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.