Izvor: B92, 28.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pretkrivični postupak zbog postera

Beograd -- Treće opštinsko tužilaštvo pokrenulo postupak povodom objavljivanja postera Ratka Mladića u Glasu javnosti.

Najpre će biti utvrđen identitet osoba koje su učestvovale u stvaranju postera, zatim identitet osoba sa fotografija, odnosno pripadnika Vojske Srbije i osobe koja drži razvijen poster, i s njima će biti obavljen razgovor, navodi se u saopštenju koje je potpisala zamenica javnog tužioca Ljubica Veselinović.

Tužilaštvo je, kako se navodi, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tražilo od policije da prikupi potrebna obaveštenja kako bi utvrdilo da li postoji krivično delo pozivanja na otpor.

Prema Krivičnom zakonu predviđena je kazna zatvora od šest meseci do pet godina za onog ko druge poziva na otpor ili na neposlušnost prema zakonitim odlukama ili merama državnih organa, ako je usled tih dela došlo do nesprovođenja ili znatnog otežavanja sprovođenja zakonite odluke ili mere državnih organa.

Glas javnosti i Kurir su prošle sedmice objavili fotografiju na kojoj učesnik vojnog defilea salutira Mladićevoj fotografiji koju drži jedan posmatrač parade. Fotografija je, kao poster, ponovo objavljena u Glasu javnosti 25. septembra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.