Prete li nam restrikcije struje?

Izvor: B92, 15.Jan.2009, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prete li nam restrikcije struje?

Beograd -- Srbija u 2009. godinu ulazi sa elektroenergetskim sektorom koji pati od istih boljki kao i poslednjih dvadeset godina.

U zemljama regiona, koje hronično pate od nestašice električne energije, pojavio se višak struje. Reč je ipak o privremenim viškovima, nastalim zbog globalne recesije, odnosno pada proizvodnje. Smanjenje potražnje automatski je dovelo i do pada cena električne energije.

U prvim danima energetske krize, izazvane nestašicom gasa, u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbiji je porasla potrošnja struje. Većina državnih i zvaničnika Elektroprivrede Srbije umirivalo je javnost izjavama da „struje ima dovoljno” i da će je uvesti ako zafali.

Međutim, pad cene električne energije na regionalnom tržištu mogao bi ponovo da natera odgovorne u Srbiji da se ponašaju neodgovorno, odnosno da olako prihvate privid da se nabavka nedostajućih količina može obezbediti po povoljnim cenama. To bi značilo da se reforme i modernizacija energetskog sektora odlažu i u 2009. godini, ali bi to bio i siguran signal da građani u bliskoj budućnosti ponovo mogu da strepe od restrikcija i mraka.

Upravo zbog neulaganja u elektroenergetski sektor dogodilo se da Srbija od regionalnog lidera u izvozu struje postane zemlja na čije se građane apeluje da usred zime troše manje električne energije.

Tako, Srbija i u 2009. godinu ulazi sa lektroenergetskim sektorom koji pati od istih boljki kao i poslednjih dvadeset godina – zloupotrebe električne energije kao socijalne kategorije, sve većeg zaostatka u njenoj proizvodnji i zatvorenog monopolizovanog tržišta.

Više o ovoj temi možete čitati u Pregledu štampe.

Da bi građani Srbije zbog dugogodišnjeg nedostatka investicija u nove elektrane u bliskoj budućnosti mogli doživeti restrikcije, navodi se i u dokumentarnom filmu "Da li treba da se plašimo mraka", koji će se emitovati na Televiziji B92 večeras od 21 sat.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.