Presudni krediti  za oporavak privrede

Izvor: Blic, 18.Maj.2009, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Presudni krediti za oporavak privrede

Od danas počinje da se primenjuje drugi stimulativni paket mera Vlade za podršku privredi. Ove mere uključuju dodatnih 40 milijardi dinara kredita za likvidnost preduzeća, pa će ukupan iznos pozajmica privredi biti povećan na oko 180 milijardi dinara.

Kredite će banke od danas odobravati po dvostruko nižim kamatnim stopama koje će iznositi tri odsto godišnje, na kredite za likvidnost sa deviznom klauzulom. Novina su dinarski krediti za likvidnost sa godišnjom kamatnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << stopom od 10,5 odsto, što je 3,5 odsto manje od referentne kamate Narodne banke Srbije, koja trenutno iznosi 14 odsto.

Ukoliko se referentna kamata NBS bude smanjivala, i kamate na kredite za likvidnost privrede će se smanjivati za tih 3,5 odsto, jer će država subvencijama uticati na smanjenje kamata, objasnio je prošle nedelje ministar ekonomije Mlađan Dinkić posle sednice Vlade na kojoj su mere donete.

Novim paketom mera takođe su udvostručeni krediti za izvoznike i njima će biti povećana pozajmica na četiri miliona evra. Kamate na kredite koje preduzeća mogu da pozajme, kako bi reprogramirala svoje dugove, iznosiće 4,9 odsto godišnje.

Mera koju je Vlada pred­videla kada je u februaru izašla sa prvim stimulativnim merama, da preduzeća koja iskoriste subvencionisane kredite ne smeju otpuštati radnike, i dalje je na snazi.

Ukupni stimulativni paket Vlade Srbije za privredu uključuje kredite za likvidnost u ukupnom iznosu od 80 milijardi dinara, od čega četiri milijarde daje država. Što se tiče kredita za investicije, privredi će biti plasirano ukupno oko 17 milijardi dinara, gde je udeo države pet milijardi dinara.

Država je za potrošačke kredite predvidela jednu milijardu dinara iz budžeta, a banke će za te namene izdvojiti 20 milijardi dinara. Do sada je odobreno blizu 300 miliona evra kredita sa subvencionisanim kamatama, od čega je najviše za likvidnost - oko 280 miliona evra, saopštilo je Ministarstvo ekonomije.

Ekonomski analitičari, međutim, ističu da iako je dobro da se preduzećima odobri što više kredita kako bi se obezbedila likvidnost, oni neće rešiti suštinske probleme srpske privrede.

Aleksandar Stevanović, saradnik Centra za slobodno tržište, ističe da ove mere neće Srbiju izvući iz već postojećih problema.

- Za privredu je to u suštini dobro, a koliko će biti za građane Srbije u celini, videćemo. Sa druge strane, ti krediti nam ne garantuju da će sad neko odmah krenuti da kupuje IMT-ove traktore na primer. To u svakom slučaju neće rešiti ključne probleme kod nas, a jedan od njih je da naša država i dalje troši pola onoga što građani zarade - objašnjava Stevanović.

Ekonomista Goran Nikolić kaže da je 300 miliona evra kredita, koliko je do sada odobreno prethodnim vladinim merama, samo donekle ublažilo efekte ekonomske krize na domaću privredu.

- Treba reći da su ovo mere na nivou onih koje se donose i u ostalim zemljama. Ide se na smanjenje kamatnih stopa da bi se podstakla tražnja. Nije reč samo o tome da li će donete mere podići privrednu proizvodnju, čak i ako samo ublaže pogoršanje, biće dobro. Prvi paket mera je to donekle učinio, a videćemo šta će biti sada- ističe Nikolić.

Da podsetimo, kada je početkom februara Vlada u saradnji sa bankama obezbedila subvenciju, bilo je predviđeno da se pod povoljnijim uslovima može pazariti „punto”, poljoprivredna mehanizacija, nameštaj, podne obloge i bela tehnika domaćih proizvođača.

Potrošački krediti

Krediti za automobile i traktore:

- kamata – 4,5 %

- rok otplate od pet

do sedam godina

Krediti za nameštaj, belu tehniku, tepihe, podne obloge i kućne aparate, građevinski materijal i turističke aranžmane

- kamata - 6%

- rok otplate pet godina

Aranžman sa MMF

Ekonomisti se slažu da će aranžman sa MMF-om doprineti stabilnosti dinara.

- Povećava se manevarska sposobnost centralne banke da spreči preterani pritisak na kurs. Tako će bolje moći da se brani dinar, što će značiti i privredi, ali i građanima - smatra Goran Nikolić.

Program javnih radova

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić najavio je da će Vlada Srbije ove sedmice doneti program o javnim radovima, kojim će biti zaposleno oko 10.000 ljudi širom zemlje. Dinkić je precizirao da bi taj program trebalo da počne da se realizuje polovinom godine.

Krediti za likvidnost

(sa deviznom klauzulom)

Uslovi

- kamata 3%(smanjenje sa 5,5%)

- kamata za refinansiranje 4,9 %

- rok otplate 12 meseci

Limiti kredita

- za preduzetničku radnju - do 20.000 evra

- za malo preduzeće (do 50 zaposlenih)

- do 50.000 evra

- za srednje preduzeće(od 50 do 250 zaposlenih) - do 500.000 evra

*U slučaju kreditiranja izvoznog posla limit je milion evra

- za veliko preduzeće (više od 250 zaposlenih) do dva miliona evra

* Izvozni posao - četiri miliona evra

(sa dinarskom klauzulom)

Uslovi

- kamata - 10,5%

- rok otplate 12 meseci

Limiti kredita

- za preduzetničku radnju - do dva miliona dinara

- za malo preduzeće - do pet miliona dinara

- za srednje preduzeće - do 50 miliona dinara

*U slučaju kreditiranja izvoznog programa moguće je zajmiti 100 miliona dinara

- za veliko preduzeće - do 200 miliona dinara

*Za izvoznike 400 miliona dinara

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.