Presude sveštenicima za seksualno zlostavljanje gluve dece

Izvor: B92, 25.Nov.2019, 11:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Presude sveštenicima za seksualno zlostavljanje gluve dece

Argentinske sudije bi trebalo da donesu presude u slučaju dva sveštenika i vrtlara koji su optuženi za seksualno zlostavljanje gluve dece u katoličkoj školi.

Tužioci traže 45-godišnje kazne za svakog od dvojice sveštenika u slučaju Instituta Provolo i 22 godine za vrtlara. Optuženi, koji su se izjasnili o nevinosti, rekli su da su priče učenika neistinite i zatražili da suđenje bude poništeno.

Veće sa tri sudije u severozapadnoj provinciji Mendoza trebalo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je da odluči o optužbama protiv Italijana Nikole Koradija (83) i Argentinca Horacija Korbača (59), koji su radili u Institutu Antonio Provolo za gluvu i nagluvu decu, a koji su uhapšeni 2016. godine. Dvojica muškaraca, zajedno sa vrtlarom Armandom Gomezom, optuženi su za 25 dela teškog seksualnog zlostavljanja i potkupljivanja deset maloletnika, između 2004. i 2016. godine.

Navodi su šokirali Argentince - kao i otkriće da je Koradi ranije optužen za slična krivična dela na Institutu Antonio Provolo u Italiji, ali da nikada nije optužen. Vatikan je za Koradija znao bar od 2009. godine, kada su italijanski učenici javno istupili sa pričama o zlostavljanju, posle čega je sprovedena istraga i sankcionisana su četiri optužena sveštenika, ali ne i Koradi.

Bivši učenici, mladići i devojke, svedočili su da su ih sveštenici dodirivali i ponekad silovali u svojim spavaonicama i školskim kupatilima.

Vatikan je 2017. godine poslao dva argentinska sveštenika da istraže šta se dogodilo u Mendozi, a kako navodi AP oni su potvrdili da su "užasne optužbe više nego verodostojne".

Prošle godine Horge Bordon, koi je bio zaposlen u sada već zatvorenoj školi, priznao je krivicu i osuđen je na deset godina zatvora.

U međuvremenu, jedan biskup koji je nekada, kako se navodi, bio blizak sadašnjem papi, najavio je da će se u utorak vratiti u zemlju kako bi odgovorio na optužbe tužioca o seksualnom zlostavljanju.

Oba slučaja postavila su pitanje koliko brzo je papa Franja reagovao na optužbe i žalbe.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Sveštenici osuđeni za seksualno zlostavljanje

Izvor: B92, 25.Nov.2019

Argentinski sud osudio je dva sveštenika zbog seksualnog zlostavljanja gluve dece u katoličkoj školi...Sud u gradu Mendoza osudio je sveštenika Nikolu Koradija na 42 godine zatvora i sveštenika Horasija Korbača na 45 godina zatvora zbog dela koja su se dogodila u Institutu Antonio Provolo za gluvu...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.