Presuda u korist Luke Beograd

Izvor: RTS, 31.Avg.2010, 17:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Presuda u korist "Luke Beograd"

Sud doneo presudu kojom "Luka Beograd" ima pravo korišćenja 100 hektara zemljišta nizvodno od Pančevačkog mosta, koje je bilo predmet sedmogodišnjeg sudskog spora sa gradom Beogradom. Grad najavljuje tužbu.

Viši sud u Beogradu doneo je presudu kojom je "Luka Beograd" označena kao jedini nosilac prava korišćenja na oko 110 hektara zemljišta koje je bilo predmet spora sa Gradom Beogradom, izjavila je vršilac dužnosti direktora "Luke Beograd" Sofija Tasić.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Gradski javni pravobranilac Strahinja Sekulić najavio je podnošenje tužbe na presudu u korist "Luke Beograd".

Sekulić je agenciji Beta rekao da će grad Beograd sledeće nedelje podneti tužbu i zahtevati privremenu meru zabrane otuđenja i raspolaganja zemljištem.

"Postupak nije okončan. Samom presudom u svom rešenju grad Beograd se upućuje na parnični postupak u vezi utvrđivanja svog prava", rekao je Sekulić i dodao da će biti izjavljena revizija Vrhovnom kasacionom sudu.

Advokat "Luke Beograd" Nenad Popović istakao je da javni pravobranilac nije uspeo da dokaže da je prvobitni ugovor stupio na snagu i Viši sud je našao da je prvo rešenje Osnovnog suda bilo nezakonito, pa je pravo korišćenja zemlje dato "Luci Beograd".

Tasić je naglasila da je ova presuda "Luci Beograd" otvorila i trasirala put za konverziju prava korišćenja u pravo svojine, što je opet preduslov da "Luka " postane vlasnik zemljišta i da u skladu sa Generalnim urbanističkim planom krene da gradi stambeno-komercijalni kompleks, "grad na vodi", planiran na ovoj lokaciji.

"Lučka delatnost će nastaviti da se obavlja na 35 hektara, dok će na preostalih 80 hektara da se gradi pomenuti kompleks", rekla je Tasićeva i naglasila da imajući u vidu otežani pristup "Luci" kao i zaostalu infrastrukturu nemoguće je veće proširenje lučke delatnosti.

Tasićeva je rekla da sada "Luka Beograd" raspolaže sa oko 180 hektara, nizvodno i uzvodno od Pančevačkog mosta, nad kojim ima pravo korišćenja.

Vršilac dužnosti direktora "Luke Beograd" je naglasila da je ova presuda suda konačna i da ne treba očekivati pojavu drugih prepreka koje će onemogućiti realizaciju ovog projekata.

Tasićeva nije mogla precizno da odgovori na pitanje kada se može očekivati početak gradnje imajući u vidu brojne administrativne prepreke, kao i trajanje postupka procene tržišne vrednosti zemljišta koji treba da sprovede Poreska uprava u cilju konverzije.

"Nijedan veliki projekat ne može da počne bez saradnje sa gradskom i republičkom administracijom, pa nam je u tom smislu njihova podrška neophodna", naglasila je Tasićeva.

Na pitanje da li novi Nacrt zakona o lučkoj delatnosti može napravi problem, Tasićeva je rekla da taj nacrt ima jedinu spornu odredbu kojom se zapravo daje primat javne svojine nad privatnom.

 Grad Beograd i "Luka Beograd" se više godina spore oko prava korišćenja nad 110 hektara lučkog zemljišta a do sada su vođena čak tri sudska spora u kojima su neizmenično Grad i Luka upisivani i brisani iz zemljišnih knjiga kao korisnici prava nad tim zemljištem.

Lučko zemljište na koje je Grad pretendovao nalazi se nizvodno od Pančevačkog mosta, na desnoj dunavskoj obali.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.