Presuda je prilika za pomirenje

Izvor: B92, 27.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Presuda je prilika za pomirenje"

Vašington, Beograd, Podgorica -- Vašington saopštio da je jučerašnja presuda Međunarodnog suda pravde u Hagu prilika da se Srbija pomiri sa prošlošću.

"Želeli bismo da ohrabrimo narode u regionu da iskoriste još jednu priliku da krenu putem pomirenja i ublažavanja istorijskih podela i dubokih rana koje su nastale u tom regionu", izjavio je portparol Stejt departmenta Šon Mekormak.

On je kazao da, prema presudi, Srbija nije odgovorna za genocid, ali se "od >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nje traži da podnese račun što nije sprečila bosanske Srbe da počine genocid".

"To je i ohrabrenje Srbiji da Međunarodnom sudu za ratne zločine u Hagu izruči sve ratne zločince, među kojima je i bivši general bosanskih Srba Ratko Mladić", rekao je Mekormak.

"Nadamo se, dakle, da će narodi u tom regionu iskoristiti priliku da se pomire sa prošlošću i da nastave da ulažu napore u tom pravcu", rekao je visoki predstavnik američke administracije.

Podsetimo, Međunarodni sud je presudio da Srbija, kao pravni sukcesor tužene SRJ, nije odgovorna za genocid u Srebrenici, ali da jeste odgovorna što nije učinila ništa da ga spreči, niti da kazni počinioce.

Najviši sud Ujedinjenih nacija je utvrdio da Srbija treba "smesta da uspostavi punu saradnju sa Haškim tribunalom i izruči optužene, naročito Ratka Mladića".

Reakcije svih vodećih svetskih listova možete pročitati u posebnoj vesti.

"Nema mesta likovanju"

Vojin Dimitrijević (FoNet)

Vojin Dimitrijević, profesor međunarodnog prava i bivši "ad hok" sudija Međunarodnog suda pravde, izjavio je za B92 da u Srbiji niko ne bi trebalo da likuje, jer presuda sadrži ozbiljne navode o umešanosti Srbije u rat.

"Srbija je osuđena zbog nekažnjavanja i negonjenja zločinaca. Takođe, nije bilo ozbiljnog pokušaja da se spreči genocid u Srebrenici", rekao je on.

Najvažnije je, kaže Dimitrijević, to što pozivi Srbiji da sarađuje sa Tribunalom više nisu apeli međunarodnih institucija, već obaveza po presudi Međunarodnog suda pravde, a Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija garant je izvršenja presude tog suda.

"Ako se ne izvrši ta presuda kako treba, onda se može umešati Savet bezbednosti, koji je garant izvršenja presude, i ako Savet bezbednosti donese odluku da je država kriva, odnosno da je dužna da ozbiljno pristupi izvršenju, onda će Srbija biti u velikom kršenju obaveza prema Savetu bezbednosti", rekao je Dimitrijević.

"Izručenje Mladića uticalo bi na presudu"

"Da su general Ratko Mladić i ostali optuženi za genocid bili izručeni Haškom tribunalu, ne bi bilo ni minimuma odgovornosti Srbije koji je danas utvrđen pred Međunarodnim sudom pravde", rekao je u sinoćnjem Poligrafu B92 urednik "Srpske pravne revije" Vladimir Todorić.

Prema njegovim rečima, presuda je uravnotežena i politički korektna, i "krenula je od konkluzije da ne sme biti potpuno gubitnička za jednu stranu, i da se mora misliti na interese i jedne i druge strane".

"Kao prva zemlja koja je doživela takvu presudu nakon usvajanja Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju genocida, Srbija nema razloga za slavlje", rekao je Todorić, kao i da se mora razmišljati kako "sanirati posledice takve presude".

Advokat i stručnjak za međunarodno pravo Srđa Popović kaže da je začuđen ocenama da je presuda dobra za Srbiju. "Mislim da to može da kaže neko ko misli da smo mi odgovorni za genocid, pa smo se dobro izvukli", kaže on.

Korać: Nema mesta likovanju

Socijaldemokratska unija ocenila je da javnost u Srbiji ne treba da likuje zbog presude jer se jasno ističe da je Srbija odgovorna za nesprečavanje genocida u Srebrenici.

"Naša javnost bi morala da bude svesna da se dobrosusedski odnosi u regionu, posebno s BiH, mogu graditi samo kažnjavanjem krivaca za zločine počinjene u naše ime i prihvatanjam odgovornosti za njih", navodi se u saopštenju koje je potpisao predsednik stranke Žarko Korać.

FBD: Utvrditi individualnu odgovornost

Forum za bezbednost i demokratiju ocenjuje da se mora utvrdi personalna odgovornost za deo presude u kojoj je Srbija proglašena krivom.

"Srbija je imala šest godina vremena da kažnjava ratne zločince, da ih izruči Hagu i da nedvosmisleno i jasno osudi genocid u Srebrenici i sve ratne zločine koji su počinjeni u njeno ime i u ime srpskog naroda", ističe se u saopštenju FBD-a.

Sramota što je Srbija prva zemlja u svetskoj istoriji koja je proglašena odgovornom za kršenje Konvencije o sprečavanju genocida više se ne može izbrisati, ali se bar može umanjiti, dodaje se u saopštenju.

Prema oceni Foruma, nije dovoljno doneti samo deklaraciju koja se u ovoj presudi od Srbije traži, već utvrditi imena, prezimena i funkcije onih zbog kojih je taj deo presude napisan, a mogao je biti izbegnut.

"Crna Gora nije mogla sprečiti zločin"

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović je izjavio da je očekivao presudu Međunarodnog suda pravde u Hagu, kojom je Srbija oslobođena krivice za genocid u BiH.

"Izuzetno je važno da je prihvaćen naš prigovor nedostatka pasivne legitimacije", rekao je Vujanović.

On je izjavio da je Crna Gora zbog zločina u Srebrenici iskazala ogorčenje i žaljenje zbog žrtava.

"Crna Gora ima jasan odnos prema tom zločinu i jasno ga je doživljavala kao genocid. Ono što je izvjesno je da Crna Gora nije mogla spriječiti taj zločin niti jednom svojom aktivnošću, jer nije imala, u bilo kom sadržaju, komandni kapacitet nad vojskom i paravojskom u BiH", rekao je Vujanović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.