Presuda Sanaderu i HDZ 11. marta

Izvor: B92, 05.Mar.2014, 13:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Presuda Sanaderu i HDZ 11. marta

Zagreb -- Nepravnosnažna presuda za korupciju bivšem premijeru Ivi Sanaderu, HDZ i još devet optuženenih biće objavljena 11. marta na zagrebačkom Županijskom sudu.

Predsednica Sudskog veća u najvećem korupcionaškom slučaju u hrvatskoj politici, Fimi-medija, Ivana Čalić to je rekla pošto su danas svi optuženi i odbrane izneli završne reči, među njima i glavni svedok tužilaštva i drugooptuženi, bivši blagajnik HDZ Mladen Barišić.

Barišić je ponovio da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se smatra krivim za izvlačenje novca iz državnih preduzeća i institucija preko marketinške agencije Fimi-medija. Njegova odbrana tražila je manju kaznu od tri godine zatvora, koliko je tužilaštvo za njega tražilo.

Kancelarija za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala tražila je prošle sedmice u završnoj reči maksimalnu zatvorsku kaznu od 15 godina za prvooptuženog Ivu Sanadera i da mu se oduzime 23,7 miliona kuna.

Za razliku od Sanadera, koji od početka negira krivicu i tvrdi da je žrtva političkog progona, tužilaštvo je za optužene koji su priznali krivicu i tvrdili da su sve radili po nalogu bivšeg šefa predložilo znatno niže kazne.

Za HDZ, kao prvu stranku u Hrvatskoj koja se tereti za korupciju, USKOK je tražio oduzimanje više od 30 miliona kuna (oko četiri miliona evra) protivpravne imovinske koristi.

Tužilaštvo tereti Sanadera i HDZ da su, zajedno s još devet fizičkih i pravnih osoba, izvukli oko 10 miliona evra preko marketinške agencije Fimi-medija. Deo novca navodno je završio u "crnom fondu" HDZ-a, a deo kod Sanadera.

U tom slučaju krivicu su priznali bivši blagajnik HDZ i šef carine Mladen Barišić, koji tvrdi da je sve radio po Sanaderovom nalogu, knjigovodja HDZ Branka Pavošević i vlasnica marketinške agencije "Fimi-medija" Nevenka Jurak, preko koje je navodno izvlačen novac. Krivicu je, uz Sanadera i HDZ, odbacio i njihov bivši portparol Ratko Maček.

HDZ odbrana tvrdi da stranačka tela nisu znala za navodnu korupciju, a nedavno su od Sanadera i još troje optuženih zatražili naknadu štete u iznosu od 50 miliona kuna (6,5 miliona evra) zbog materijalne i reputacijske štete koju stranka trpi.

U drugom slučaju, bivši hrvatski premijer i šef HDZ-a Ivo Sanader nepravosnažno je osuđen na Županijskom sudu u Zagrebu na jedinstvenu kaznu od 10 godina zatvora za primanje mita i ratno profiterstvo.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Fimi media: Izneseni završni govori, presuda u utorak

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 05.Mar.2014

Iznošenjem završnih govora obrane suđenje za korupciju enormnih razmjera u slučaju „Fimi media“ bliži se kraju. Prvostupanjska presuda bivšem premijeru i bivšem šefu HDZ-a Ivi Sanaderu i njegovim pomagačima, kao i samom HDZ-u bit će izrečena sljedećeg utorka.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.