Presuda: NUNS i UNS suvlasnici

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Dec.2011, 20:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Presuda: NUNS i UNS suvlasnici

BEOGRAD -

Apelacioni sud u Beogradu preinačio je prvostepenu presudu i pravosnažno utvrdio da je Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) zajednički vlasnik zgrade u Resavskoj ulici broj 28 u Beogradu sa Udruženjem novinara Srbije (UNS).

Kako se navodi u odluci suda, UNS je "dužan da prizna i trpi" da NUNS svoje pravo upiše u zemljišnim knjigama, kao i da isplati NUNS-u troškove parničnog postupka u iznosu od 412.187 dinara.

Taj višegodišnji spor utvrđivanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prava kao tužilac je pokrenuo NUNS.

Prvospepenom presudom Prvog osnovnog suda u Beogradu 13. aprila 2011. godine, koja je preinačena, bio je odbijen osnovni tužbeni zahtev NUNS-a da sud utvrdi da je sa UNS-om zajednički vlasnik zgrade broj 28 u Resavskoj ulici u Beogradu. NUNS je takođe bio obavezan da UNS-u naknadi troškove parničnog postupka u iznosu od 283.750 dinara.

"Apelacioni sud zaključuje da je u sporu do odvajanja, uz osnivanje novog udruženja došlo iz razloga što je jedan deo članstva izneo stav da nije u mogućnosti da postupa u skladu sa pravilima novinarske profesije definisane Statutom UNS", navodi se u odluci.

"Odlazak jednog dela novinara iz UNS predstavljao je u suštini jednu vrstu 'iznuđene volje', a zarad opstanka ciljeva i interesa Udruženja", navodi se u odluci suda.

S toga, Apelacioni sud zaključuje da se pravna zaštita primarno mora pružiti licu koje u svemu postupa u skladu sa pravilima koja regulišu njegovu oblast delovanja, a što bi u konkretnom slučaju bio zajednički Statut i Kodeks novinara, te uloženoj snazi pojedinca da brani smisao i svrhu postojanja pomenutih pravila i postavljenih ciljeva.

U toku postupka utvrđeno je da je zgrada broj 28 u Resavskoj ulici u Beogradu, koja predstavlja poslovnu zgradu, uknjižena kao svojina UNS, i da je izgrađena 1934-1935 godine od strane Jugoslovenskog novinarskog udruženja - Srpskog novinarskog društva - Sekcije Beograd.

Po rešenju Komisije za nacionalizaciju od 1961. godine zgrada je nacionalizovana i postala je društvena svojina.

Zakonom o vraćanju Udruženju novinara SR Srbije prava u pogledu korišćenja i raspolaganja nepokretnostima kao društvenim sredstvima ovom Udruženju su vraćena prava na ovoj zgradi u pogledu korišćenja i raspolaganja, kao društvena sredstva, te je u zemljišnim knjigama izvršena promena nosioca prava na opisanoj nepokretnosti.

Na zahtev UNS, pravnosnažnim rešenjem Drugog opštinskog suda u Beogradu od 2001. godine brisan je upis društvene svojine i izvršena je uknjižba prava svojine sporne nepokretnosti u korist tuženog UNS.

NUNS je kao novo Udruženje osnovano i upisano u Registar društvenih organizacija po rešenju MUP-a od 19. maja 1994. godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zgrada u Resavskoj i UNS-u i NUNS-u

Izvor: B92, 22.Dec.2011

Beograd -- Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno utvrdio da su Nezavisno udruženje novinara Srbije i Udruženje novinara Srbije zajednički vlasnici zgrade u Resavskoj 28...Kako se navodi u odluci suda, UNS je "dužan da prizna i trpi" da NUNS svoje pravo upiše u zemljišnim knjigama, kao i da isplati...

Nastavak na B92...

NUNS I UNS ZAJEDNO VLASNICI ZGRADE U RESAVSKOJ

Izvor: Kurir, 22.Dec.2011

BEOGRAD - Apelacioni sud u Beogradu preinačio je prvostepenu presudu i pravosnažno utvrdio da je Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) zajednički vlasnik zgrade u Resavskoj ulici broj 28 u Beogradu sa Udruženjem novinara Srbije (UNS)...Kako se navodi u odluci suda, UNS je "dužan da prizna...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.