Presuda Luki Bojoviću 19. maja

Izvor: Nezavisne Novine, 20.Mar.2015, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Presuda Luki Bojoviću 19. maja

BEOGRAD - Suđenje Luki Bojoviću i trojici pripadnika "zemunskog klana" optuženih za ubistva i pokušaje ubistva završeno je u Specijalnom sudu, a presuda će biti izrečena 19. maja.

Tužilaštvo je zatražilo za Bojovića maksimalnu kaznu zatvora od 30 do 40 godina, zbog optužbi za više ubistava i pokušaja ubistava 2004. godine, dok su njegovi branioci zatražili oslobađajuću presudu.

Maksimalne kazne zatvora zbog istih krivičnih djela tužilaštvo je zatražilo i >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << za pripadnike "zemunskog klana", koji su to vrijeme bili u bjekstvu - Vladimira Milisavljevića, Sretka Kalinića i Miloša Simovića, prenijeli su beogradski mediji.

Bojoviću se, kao i Vladimiru Milisavljeviću sudi u odsustvu, jer se nalaze u španskom pritvoru zbog optužbi tamošnjih pravosudnih organa, dok su na optuženičkoj klupi Specijalnog suda u Beogradu Kalinić i Aleksandar Simović.

Odbrana Bojovića je tvrdila da sud treba da ga oslobodi optužbi, jer nema dokaza za djela za koja se tereti i da je optužnica napisana na osnovu iskaza Sretka Kalinića, "o čijem se kredibilitetu već izjasnio španski sud", koji je oslobodio Bojovića optužbi za ubistvo Milana Jurišića.

Tužilaštvo za organizovani kriminal u Beogradu tereti Bojovića i ostale za ubistvo Branka Jeftovića Jorge i za pokušaj ubistva Andrije Draškovića i Zorana Nedovića Šoka 2004. godine, kao i za ubistvo njihovih tjelohranitelja Dejana Živančevića i Milutina Jovičića, koji su nastradali prilikom pokušaja ubistava.

Bojovića je španski sud osudio na 18 godina zatvorao, zbog držanja oružja i falsifikovanja dokumenata.

Milisavljević je u Španiji osuđen na ukupno 21 godinu godinu zatvora zbog posjedovanja oružja, pripadnopsti kriminalnoj grupi, upotrebe falsifikovanih dokumenata i prikrivanja dokaza.

Druga dvojica optuženih u španskom procesu, Siniša Petrić i Vladimir Mijanović osuđeni su na 15, odnosno pet godina zatvora kazne zbog posjedovanja oružja i pripadnosti kriminalnoj grupi.

Bojović i Milisavljević su uhapšeni u Valensiji po srpskoj potjernici 9. februara 2012. godine.

Španija je 2013. prošle godine odobrila njihovo izručenje Srbiji, ali pod uslovom da se najprije okončaju svi krivični postupci koji se protiv njih vode u toj zemlji.

Prema optužnici srpskog tužilaštva za organizovani kriminal, Luka Bojović je u martu 2003. godine nakon ubistva Dušana Spasojevića preuzeo rukovođenje "zemunskim klanom".

Milisavljević je u odsustvu osuđen na 35 godina zatvora zbog učešća u ubistvu premijera Zorana Đinđića, dok je za krivična djela koja je izvršio kao pripadnik "zemunskog klana" dobio 40 godina zatvora.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.