Prestižni Toyote Land Cruiser i dalje pravi kralj terenaca (FOTO)

Izvor: Nezavisne Novine, 17.Okt.2015, 19:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prestižni Toyote Land Cruiser i dalje pravi kralj terenaca (FOTO)

Naprednije vješanje elektronski je nadziran te dodatno optimalizuje djelovanje prednjih i zadnjih amortizera za još bolje vozne osobine na terenu i na cesti.

Zbog čega većina vozača po teškim terenima afričkih nedođija sjedi za volanom Toyote Land Cruiser? Odgovor je i više nego očit - legendarni veliki japanski terenac jedan je od najsposobnijih, te je najdugovječniji i najpouzdaniji off-road automobil. I to već više od 60 godina, pa i sada kada osim neprikosnovenih >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << terenskih sposobnosti nudi i luksuz.

U novoj generaciji dolazi s novim 2,8-litrenim D-4D turbodizelskim motorom, koji razvija 177 KS i 450 Nm okretnog momenta, a može biti uparen s 6-stepenim ručnim mjenjačem ili potpuno novim 6-stepenim automatskim mjenjačem. Posebno je značajna kod ekstremnih uvjeta vožnje dostupnost čak 370 Nm okretnog momenta već pri niskih 1200 o/min.

Tri tone mase peterovratne verzije (478 cm dužine) do stotke stiže već za 12,7 s, a najveća brzina od 175 km/h garantuje ugodnu brzinu na autoputu. Uz sve to tvornička prosječna potrošnja mu je 7,4 l/100 km.

Kao i do sada nudi se i kompaktnija trovratna verzija, duga 433,5 cm.

Pod je od tla udaljena 21,5 cm, a prilazni ugao od 32 stepena te odlazni od 26 stepena omogućuju vrhunske terenske sposobnosti. Napred je nezavisan  ovjes s dvostrukim potpornjacima, a straga četverostruki s ovjesom na bazi lateralne šipke. Dolazi i s naprednijim ovjesom koji je elektronski kontrolisan (KDSS), a koji dodatno optimizuje učinak prednjeg i stražnjeg amortizera za još izraženije vozne osobine – na terenu i cesti. U najjačem paketu opreme dostupan je s prilagodljivim postavkama ovjesa u kojima se bira način rada motora, ovjesa i volana u modovima normal, sport i comfort.

(N.N./vecernji.hr)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.