Prestižna nagrada - nova motivacija za Ines

Izvor: RTS, 06.Maj.2013, 15:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prestižna nagrada - nova motivacija za Ines

Nagradu Svetske meteorološke organizacije, koja se dodeljuje jednom godišnje, Kikinđanka Ines Skoko zaslužila je kao najbolja studentkinja treće godine Fizičkog fakulteta u Beogradu, smer Meteorologija, sa prosečnom ocenom 9,35.

Pored brojnih priznanja na domaćim i međunarodnim takmičenjima iz fizike, odličnoj studentkinji Ines Skoko iz Kikinde, pripala je i, dosad najvrednija, prestižna nagrada Svetske meteorološke organizacije sa sedištem u Ženevi.

Nagradu, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koja se dodeljuje jednom godišnje iz Fonda koji nosi ime velikog srpskog naučnika Borivoja Dobrilovića, Ines je zaslužila kao najbolja studentkinja treće godine Fizičkog fakulteta u Beogradu, smer Meteorologija, sa prosečnom ocenom 9,35. 

Ines kaže da je, dok je još bila mala, znala satima da gleda u nebo i zvezde. Kada je u školi počela da uči fiziku, shvatila je da ta nauka objašnjava atmosferske procese koji je toliko interesuju.

"To mi je bilo mnogo zanimljivo", priseća se Ines. "A pošto je meteorologija praktično sklop fizike i prirode, tu sam pronašla odgovore kako sve u atmosferi nastaje."

Na nagradu Svetske meteorološke organizacije je posebno ponosna, budući da su tu nagradu dobili i svi njeni profesori na fakultetu kad su studirali.

Ines je posebno zahvalna svom profesoru fizike iz kikindske gimnazije Marijanu Kruniću jer je, kako kaže, upravo on zaslužan što se opredelila za studije fizike.

Pored isticanja njene istrajnosti i volje za znanjem, profesor Krunić naglašava da se ona od početka opredelila za meteorologiju.

"To je bio i sadržaj njenog maturskog rada u kome je obradila život i delo Milutina Milankovića. Taj rad je fakultet ocenio kao izuzetno kvalitetan i na osnovu njega je upisala meteorološke studije bez polaganja prijemnog ispita", s ponosom naglašava profesor Krunić. 

Nagrada koju je dobila mlada Kikinđanka dodeljuje se u svim zemljama u kojima je srpski naučnik Borivoje Dobrilović radio kao ekspert Ujedinjenih nacija.         

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.