Izvor: Nezavisne Novine, 27.Okt.2017, 21:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prestaje sa radom druga najveća aviokompanija u Njemačkoj

Njemačka aviokompanija Air Berlin nakon gotovo 40 godina večeras prestaje sa radom.

Njen posljednji avion će sletjeti u Berlin, a političari su izrazili žaljenje zbog ukidanja druge po redu najveće aviokompanije u Njemačkoj.

"Kompanija sa sjedištem u glavnom gradu i sa Berlinom u nazivu i na avionima je u čitavom svijetu bio simpatični predstavnik našeg grada", rekao je gradonačelnik Berlina Mihael Miler za javni servis RBB.

On je izrazio razočaranje >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << ukidanjem Air Berlina i ukazao na to da je grad Berlin bio spreman pomoći kako bi se spasila kompanija koja je više od dcenije izolirani Zapadni Berlin povezivala s ostatkom svijeta.

"Mi smo se od početka stečajnog postupka zalagali za očuvanje Air Berlina i htjeli smo se i finansijski angažovati. Razočarani smo što to nije uspjelo", rekao je Miler.

Posljednji avion Air Berlina trebao bi doletjeti u Berlin u petak kasno naveče iz Minhena. Kompanija je u avgustu prijavila stečaj nakon što je većinski vlasnik kompanije, Etihad, odbio daljnje finansiranje.

Osamdeset od 130 aviona Air Berlina preuzet će druga njemačka kompanija Lufthansa. Za ostatak avina se pregovara s kompanijama Easyjet i Condor.

Prema riječima upravnika stečajnog postupka Franka Kebekusa, najveći dio od 8.000 zaposlenih radnika Air Berlina bi trebao pronaći posao u kompanijama koje su preuzele avione. Tako se očekuje da će oko 3.000 zaposlenika Air Berlina biti prebačeno u Lufthansinu niskobudžetnu kompaniju Eurowings.

"Mi očekujemo da će 70 do 80 odsto radnika biti automatski preuzeto", rekao je Kebekus za javni servis ZDF.

(Poslovni.hr)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.