Preskupa cena tumačenja

Izvor: Blic, 12.Okt.2012, 18:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preskupa cena tumačenja

I jedna smrt danas zbog raka grlića materice je mnogo, a u Srbiji od ove bolesti godišnje umre 500 žena. Možda bi ovaj broj, s obzirom na to da sve više žena shvata značaj prevencije u svom životu, bio i manji. Možda.

Ali ako domovi zdravlja i dalje budu tumačili pravilnik RFZO da se preventivni ginekološki pregledi za žene mogu obavljati jednom u tri godine, onda će taj broj biti, nažalost, daleko veći. Porazno.

U domovima zdravlja tvrde da od 21. februara >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ove godine važi novi pravilnik o sadržaju i obimu prava na zdravstvenu zaštitu. Zato ginekolozi, držeći se svog tumačenja i pravilnika, ali i svoje profesije, žene koje žele da obave pregled na godinu ili pola godine upućuju na privatne ordinacije. S druge strane, u RFZO su izričiti tvrdeći da ginekolozi pogrešno tumače pravilnik. Sistematski, odnosno preventivni ginekološki pregledi obavljaju se jedanput godišnje, kažu.

I dok jedni pogrešno tumače, a drugi konstatuju da ovi prvi pogrešno tumače, neke pacijentkinje koje nemaju novca za privatnu praksu, a tamo su ih uputili lekari iz državnih službi, odustaju. Možda i od izlečenja i života, a da i ne znaju. Jer, vreme dupliranja malignih ćelija je dva meseca, a za tri godine tumor može toliko da naraste, da bude kasno za operaciju i uspešan tok lečenja.

RFZO ne sme da čeka. Mora ponovo da obavesti domove zdravlja kako se pravilnik primenjuje. Ako ga već ginekolozi, kako RFZO već izričito tvrdi, pogrešno tumače. Kada su u pitanju život i zdravlje, nedoumica ne sme da bude.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.