Izvor: Blic, 10.Jan.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preskaču planine đubreta i miševe

Milion stanovnika italijanskog grada Napulja već nedeljama ne može da živi od otpada koje je nagomilano na ulicama. „Kada idete ulicom morate da preskačete planine đubreta, dok oko vas trčkaraju miševi," kaže za „Blic" Danijele Sepe, poznati italijanski kompozitor i saksofonista iz Napulja. Širom grada trune preko 100.000 tona đubreta, jer se smeće već dve nedelje ne uklanja.



Nezadovoljni građani Pianure, zapadnog predgrađa Napulja, danima blokiraju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pristup starim deponijama koje gradski zvaničnici žele ponovo da otvore jer su postojeće prepune.

„U predgarađu Pianura živi radničko stanvnišvo i oni žive pored prave ekološke bombe," kaže za „Blic" Sepe.

On nagalašava da bogati Italijani koji stanuju u predgrađu Posilipo nemaju tih problema.

Romano Prodi, italijanski premijer, poverio je bivšem šefu policije zadatak da reši problem odlaganja smeća. Đani De Ganaro, koji je imenovan za „specijalnog komesara" pokušaće u naredna četiri meseca da reši problem sa otpadom.Premijer Prodi je najavio da će grad dobiti i tri nove peći za spaljivanje đubrišta, ali još nije poznato kada će one početi sa radom.

Međutim Sepe kaže da postavaljenje komesara nije dobro rešenje na duge staze i da je neophodno ozbiljno političko rešenje.

„Problem je u tome što imamo praistorijski problem u administraciji, koja brine za sebe, ali ne i za građane," tvrdi Sepe.

On kaže da su škole u Napulju juče počele sa radom, ali da roditelji strahuju da pošalju svoju decu na ulice zbog straha od zaraza.

„Veliki broj ljudi živi tik uz ulicu, u prizemlju i oni imaju puno problema," objašnjava Sepe.

Zdravstveni stručnjaci povezuju problem otpada sa visokom stopom kancerogenih oboljenja u Napulju, koja je daleko iznad nacionalnog proseka. Italijanska vlada je u ponedeljak angažovala vojsku da ukloni đubre sa ulica.

Građani Napulja za krizu za otpadom krive lokalne vlasti i organizovane kriminalne grupe, koje profitiraju od sakupljanja đubrišta. Kristijan Frejzer, dopisnik Bi-Bi-Si iz Rima, kaže da je Kamora, poznata napuljska kriminalna banda, sakupljanje đubrišta pretvorila u veoma unosan biznis. Kamora je do sada uspešno sabotirala svaki napor da se izgrade visokotehnološke peći za spaljivanje otpada, kako bi Napulj morao da se osloni na postojeće deponije, gde se može sakriti i domaći i industrijski otpad.

Moguće sankcije EU

Evropski sud pravde može novčano kazniti italijansku vladu. Evropska komisija, takođe, može obustaviti regionalno finansiranje, što je prema rečima Franka Fratinija, njenog potpredsednika, „veoma moguće". U tom slučaju bi novac rezervisan za projekte uklanjanju đubrišta za italijanskiu regiju Kampanju, čiji je Napulj glavni grad, mogao biti doveden u pitanje.

Sardinija prima 500 tona đubreta

Teretni brod sa 500 tona đubreta iz Napulja krenuo je danas ka Sardiniji, kao deo pomoći tom italijanskom gradu u kojem već sedmicama smeće stoji na ulici jer nema gde da se skladišti.

Italjanski premijer Romano Prodi pozvao je još ranije obližnje italijanske regione i gradova da prihvate i preuzmu deo smeća iz Napulja, kako bi se omogućilo normalno funkcionisanje u tom gradu i sprečila moguća pojava zaraze.

Za sada su sa Sardinije pozitivno odgovorili, tako da će oko 500 tona smeća iz Napulja u toku dana stići na to ostrvo i biti odloženo u za to predviđene deponije. Na Sardiniji kažu da bi narednih dana mogli da prihvate još đubreta iz Napulja.

Regionalni zvaničnik zadužen za pitanja zaštite životne sredine Kikito Moritu izjavio je da postoji spremnost regiona Sardinije da pomognu Napulju, ali i da pomognu u premeštanju smeća oko Kampanje.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.