Prešao 25.000 km zbog lampeka

Izvor: Vesti-online.com, 04.Sep.2011, 10:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prešao 25.000 km zbog lampeka

Žarko Mirić, vozač javnog prevoza u Melburnu, nije dolazio u Srbiju punih 13 godina. Ove godine je prevalio 25.000 kilometara da, kako kaže, zadovolji dušu i kupi minijaturni kazan za pečenje rakije od gornjomilanovačkog limara Radoslava Grujovića Gibe iz Gornjeg Milanovca o čijim je majstorijama čitao u reportaži u "Vestima".

Majstor Gibo, čovek za koga kažu da od lima može da napravi sve što očima vidi, bio je iznenađen kada mu je pre nekoliko dana gost iz Australije >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << zakucao na vrata i rekao da mu je životna želja da ima njegov lampek.

- Kada sam čitao tekst u "Vestima" obećao sam sebi da ću kupiti taj suvenir, odnosno kazan u kome stvarno može da se ispeče rakija. Lampek će stajati na počasnom mestu u mojoj kući u Melburnu da me podseća na Srbiju i mladost. Zadovoljio sam dušu, a raduje me što sam stekao i novog prijatelja sa kojim sam proveo tri dana za pamćenje - priča ovaj 52-godišnjak, koji je sa suprugom Savkom, sinom i kćerkom 1998. napustio rodne Plitvice i u potrazi za boljim životom zaputio se u Australiju.

Grujović priznaje da nije mogao da veruje da je neko prevalio 25.000 kilometara zbog njega.

- Kada mi je rekao ko je i odakle je stigao, bio sam malo nepoverljiv, ali veoma brzo sam shvatio da je čovek ozbiljan od glave do pete i dočekao sam onako kako se dočekuju najdraži gosti. Pričali smo o svemu i svačemu uz šumadijske đakonije i prepečenicu. Detaljno sam objasnio Žarku kako radi lampek i otkrio mu neke male tajne vezane za pečenje šljivovice - kaže Gibo.

Mirić je na rastanku obećao da će ponovo doći u Gornji Milanovac koji je danima brujao o ovom događaju. Radoslav Grujović Gibo je popularan među sugrađanima. Iako i dalje pravi nove i krpi stare oluke, Gibo s vremena na vreme zadivi limenim majstorijama.

Pretprošle godine je za Sabor trubača u Guči napravio najveću trubu na svetu dugačku 22,5 metara sa "apartmanima" za spavanje. Prošle godine je oduševio goste dragačevskog vašara biciklom u oblilku trube iz koje se točila rakija.

Za skup ravnogoraca na Ravnoj Gori Gibo je napravio džinovski lonac u kome se kuvalo 1.000 litara pasulja. U Šumadiji je poznat i po tome što pravi starinske šporete na drva.

- Reč je o garonjama na drva kakvi su se koristili u domaćinstvima u Srbiji do pojave čuvenih smederevaca. Vremenom su gotovo nestali, ali mene tokom zime i danas greje toplina šporeta koji je bio ponos svake kuće u vreme mog detinjstva.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.