Preregistracija stranaka

Izvor: RTS, 23.Jul.2009, 17:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preregistracija stranaka

Počinje preregistracija političkih partija. U skladu sa Zakonom o političkim strankama preregistracija će trajati šest meseci. Većina parlamentarnih stranaka podržava preregistraciju i smatra da neće imati problema sa prikupljanjem neophodnih potpisa.

U skladu sa Zakonom o političkim strankama danas počinje preregistracija političkih partija, koja će trajati narednih šest meseci, saopšteno je iz Ministrastva državne uprave i lokalne samouprave.

Navodi se >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da će organizacije upisane u Registar političkih organizacija, Registar udruženja, društvenih organizacija i političkih organizacija, društvene organizacije, kao i političke organizacije osnovane za teritoriju nekadašnje Jugoslavije, nastaviti sa radom ako ispune zahteve određene novim Zakonom.

Zakon o političkim strankama zahteva da organizacije u roku od šest meseci od dana početka primene Zakona usklade svoj statut i druge opšte akte sa odredbama zakona i podnesu prijavu za upis političke stranke u Registar političkih stranaka.

Ministarstvo ističe da će političke organizacije, koji ne podnesu prijavu za upis u Registar političkih stranaka biti izbrisane iz Registra političkih organizacija i Registra udruženja, društvenih organizacija i političkih organizacija i izgubiće status pravnog lica.

Državni sekretar u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu Duško Radaković rekao je da je to ministarstvo poslalo svim gradskim i opštinskim upravama dodopise saobrazloženjem kako treba da postupaju.

"Gradske i opštinske uprave će biti prva instanca gde će političke partije moći da registruju svoje članove", istakao je Radaković.

Sve političke partije koje budu skupile 10.000 potpisa moraće da ih donesu u Ministarstvo u pisanoj i elektronskoj formi, naveo je Radaković naglasivši da će se one izjave u pisanoj formi skenirati, a zatim upoređivati sa elektronskim.

Radaković je objasnio da ukoliko bude nelogičnosti, poput ponavljanja imena iste osobe na spisku, ta politička partija neće moći da se preregistruje,.

"Biće kontrola da li je politička partija skupila neophodnih 10.000 potpisa, a izuzetno je važno istaći da je za stranke nacionalnih zajednica taj broj 1.000", naglasio je Radaković.

Preregistracija za političke stranke besplatna

Biće omogućeno i registrovanje novih političkih stranaka.

Sve informacije o preregistraciji i registraciji političkih stranaka mogu se pronaći na Internet strani Ministrastva.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Milan Marković rekao je Tanjugu da će posle preregistracije biti jasno koje su to partije iza kojih stoje birači.

Preregistracija će, kako je rekao Marković, za političke stranke biti besplatna, a partije će biti u obavezi da pripreme odgovarajuća dokumenta, statut i program, odnosno urade izmene koje su predviđene zakonom, kao i da obezbede neophodan broj potpisa.

Partije koje budu upisane u registar političkih stranaka biće registrovane po novom zakonu i neće morati da skupljaju potpise za izbore.

Većina parlamentarnih stranaka podržava preregistraciju partija koja je počela i trebalo bi da uredi političku scenu u Srbiji i ukloni sve političke subjekte koji ne učestvuju u političkom životu.

Poslanik PUPS-a Đuro Perić smatra da će preregistracija stranaka biti korisna za političku scenu u Srbiji, jer "postoji nekoliko stotina stranaka koje ne mogu da prikupe potpise".

"Naša stranka je potpuno spremna za preregistraciju s obzirom na to da imamo veliki broj članova, tako da nećemo imati nikakvih problema da prikupimo potreban broj potpisa", rekao je Perić.

Bez velikih promena  

Poslanik DSS-a Radojko Obradović ocenio je da ta stranka neće imati problema da prikupi potpise za preregistraciju, ali da sam zakon "apsolutno neće promeniti ništa u Srbiji".

"Da je neko hteo ozbiljno da rešava pitanje politike i političkih stranka, onda je morao u paktetu da definiše zakon o finansiranju političkih stranaka, zakon o izboru i zakon o političkim strankama, jer jedino ta tri zakona u paketu mogu pomoći da se politička scena uredi", istakao je Obradović.

Predsednik DHSS-a Vladan Batić smatra da je census za preregistraciju stranaka trebalo da bude i veći kako bi se napravio red na političkoj sceni i videlo koje su političke stranke reprezentativne i koje treba da učestvuju u političkom životu.

"Predlagali smo čak i 50.000 potpisa za registraciju stranka, jer za nas 10.000 potpisa nije ništa, pošto imamo više od 60.000 članova, a smatram da će posle preregistracije u Srbiji opstati pedesetak stranaka", naglasio je lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković ocenivši da će neke manje stranke ući u JS.

Za razliku od njih, predsednik Socijaldemokratske unije Žarko Korać smatra da se preregistracijom guši višestranačje.

"Ovo je antiustavni zakon, jer se u Ustavu govori o slobodi političkog organizovanja. Ovakavog censusa nema nigde u Evropi, a činjenica da postoji mnogo registrovanih stranka ne znači ništa, jer o strankama odlučuju birači na izborima", rekao je Korać i dodao da će njegova stranka tražiti da se o tome izjasni i Ustavni sud.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.