Preprodaja Jovankinih dijamanata

Izvor: Vesti-online.com, 19.Jun.2010, 12:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preprodaja Jovankinih dijamanata

Navodno državna imovina završila je u rukama kockara, pa je čak jedno vreme bila u zalagaonici da bi joj se danas izgubio trag.

Tajna zlatnog priveska sa čak 320 dijamanata, koji je bivši jugoslovenski predsednik Josip Broz Tito poklonio svojoj supruzi Jovanki posle povratka sa jednog od putovanja iz Afrike, izgleda da u skorije vreme neće biti otkrivena.

Skupoceni privezak je bio ostavljen u zalagaonici jednog beogradskog kazina, odakle ga je pre četiri godine >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << za 15.000 evra otkupio za javnost anonimni skopski biznismen sklon kocki.

Za ovaj deo nakita bivše prve dame SFRJ verovatno se nikada ne bi ni čulo da nije bilo Slobodana Ugrinovskog, predsednika i osnivača partije Savez Titovih levih snaga u Makedoniji, kome je skopski biznismen ponudio da otkupi zlatni privezak Brozovih kako bi mogao da otplati svoje kockarske dugove.

Čim je saznao šta se nalazi u rukama skopskog hazardera, Ugrinovski je informisao Jovanku Broz da jedna osoba poseduje privezak sa dijamantima, na čijoj je poleđini ugraviran prepoznatljiv potpis Tita. Pošto se ona nije mogla setiti tog priveska, zatražila je da joj se pošalju fotografije. Nekoliko dana kasnije te 2006. godine Ugrinovski je nekoliko slika zlatnog priveska sa 320 dijamanata poslao Jovanki Broz. Ubrzo je od nje iz Beograda dobio odgovor iz koga se nije moglo razaznati da li se zaista radi baš o tom nakitu.

"Jovanka je rekla da je od Tita na poklon dobila veći broj privezaka i broševa, da misli da je imala nešto slično, ali da sa sigurnošću ne može potvrditi da se radi o tom privesku sa slike" priseća se Ugrinovski.

Jovanka Broz danas ima 86 godina. Dvadeset godina je bila supruga čoveka po kome je svet čuo za Jugoslaviju. Živi skromno, a od imovine nema ništa, čak ni nakit i fotografije koje su joj posle Brozove smrti oduzeli njegovi najbliži saradnici, želeći da tako unište svaki trag njenog postojanja u maršalovom životu. Posle optužbi da je želela da izvrši državni udar i da je bila Titov neprijatelj broj jedan, nekoliko godina pre Titove smrti, Brozovi ljudi su joj zabranili svaki kontakt s njim.

Udovica Josipa Broza Tita i dalje vodi veliku bitku sa državom oko toga šta sve treba da uđe u ostavinsku raspravu i da joj se konačno vrati. U podužem spisku su nabrojane umetničke slike, vredne knjige, vinogradi, imanja, nakit od zlata, platine, brilijanata i dragog kamenja. Na spisku nakita koji je sama kupila ili kao poklon dobila od Tita, njihovih zajedničkih prijatelja, ustanova, radnji, bolnica, brodogradilišta, svetskih državnika... pobrojano je ukupno osam zlatnih satova, 19 zlatnih lančića i privezaka, 12 zlatnih pojaseva, kopči, broševa i dugmadi, 37 zlatnih ogrlica, 36 zlatnih i platinastih narukvica, 10 ženskih prstenova, 26 broševa i još 34 skupocena predmeta.

Posle Titove smrti nakit je misteriozno iščeznuo, a sećanja Jovanke Broz su polako počela da blede. A kako je ovaj dijamantski privezak uopšte dospeo do zalagaonice beogradskog hotela posebna je priča. Govori se da je skupoceni nakit u zalagaonici kazina ostavio jedan Crnogorac, bivši general Jugoslovenske armije, koji je pre četiri godine preminuo. Privezak se, navodno, prethodno nalazio u rukama još dvojice Beograđana. A kako je kod njih dospeo, time se niko nije bavio.

Kada je Ugrinovskom pre četiri godine u sedištu Saveza Titovih levih snaga ponuđen privezak, bio je spreman da započne akciju sakupljanja novca da bi se privezak našao u rukama vlasnice - Jovanke Broz. Taj zalogaj je, međutim, za njih, ipak, bio prevelik. Makedonski titoisti nisu uspeli da obezbede toliko para, a Ugrinovski tvrdi da je zlatni privezak prodat nekom tajkunu. Ne zna se kome, jer je skopski biznismen kockarskih sklonosti umro pre petnaestak dana.

Skupocene ogrlice, broševi, narukvice, minđuše koje su mogle da se vide na Jovankinim fotografijama uz Josipa Broza, skoro tri decenije su zaključane. Ostavinska rasprava se razvlači godinama, a sve dok traje, te dragocenosti će biti sklonjene od očiju javnosti, ali i Jovanke.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.