Izvor: B92, 13.Avg.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prepoznao oca na snimcima iz Oluje

Beograd -- Miloš Klarić iz Smedereva na snimcima iz Oluje prepoznao svog oca, kog su maltretirali pripadnici hrvatskih snaga.

Čovek u plavoj košulji koji se vidi na snimku kako ga pripadnici Crnih mambi maltretiraju i pretresaju je, prema svedočenju Miloša Klarića, njegov otac Dušan, koji sve do poslednjeg trenutka nije želeo da ode iz rodnog sela u Hrvatskoj.

"On nije hteo da ide u Srbiju, ali su ga komšije nagovorile. Međutim, on se vratio nazad, pa, kada >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je opet video da je sve stanovništvo izbeglo, onda je ponovo krenuo. Tako se ponovo desilo da je stigao poslednji kod Dvora, tu je nestao", kaže za B92 Miloš Klarić.

Miloš Klarić je sa suprugom gledao vesti kada je emitovan snimak maltretiranja srpskih civila u zbegu tokom akcije Oluja. Miloš kaže da nije odmah prepoznao oca, sve dok mu supruga nije rekla da obrati pažnju. Tada je prvi put, posle više od 10 godina, saznao kuda je njegov otac krenuo i gde je, moguće, njegov grob. "Ne mogu da verujem da su ga cimala tri mladića, on je bio mršav, imao 50 kilograma. Kada sam to video, stvarno nisam mogao da gledam. To je stariji čovek koji nikuda nije odlazio od kuće, bavio se poljoprivredom, držao stoku", kaže Miloš Klarić.

Miloš Klarić živi kao izbeglica u Smederevu sa suprugom i maloletnim sinom, koji je na početku rata bio beba. Kaže da nema želju ni da ode do sela u Hrvatskoj iz kog potiče i da jedino očekuje da krivci budu kažnjeni i da nađe očev grob.

Amaterski video-snimak ratnih zločina nad Srbima koji su napuštali Krajinu tokom akcije Oluja, u avgustu 1995, prikazan je krajem prošle nedelje na televiziji B92. Državno tužilaštvo Hrvatske tražilo je snimak od Tužilaštva Srbije za ratne zločine, a i Državno tužilaštvo BiH počelo je istragu povodom tog slučaja. Tužilac Srbije za ratne zločine Vladimir Vukčević i državni tužilac BiH Marinko Jurčević razgovarali su 10. avgusta u Zagrebu s glavnim državnim tužiocem Hrvatske Mladenom Bajićem o tom snimku i dogovorili se da nastave saradnju u tom i drugim predmetima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.