Preporuke EK o putovanjima mogu uključiti i Zapadni Balkan

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Maj.2020, 16:46

Preporuke EK o putovanjima mogu uključiti i Zapadni Balkan

Evropska komisija kaže da se preporuke i smernice, usvojene u cilju povratka slobodnog kretanja putnika i ukidanja kontrola na unutrašnjim granicama, pored zemlja članica Unije i Šengena, mogu odnositi i na Zapadni Balkan.

"Komisija je spremna da uključi i Zapadni Balkan u primenu zajedničke Mape puta za ukidanju Kovid-19 restriktivnih mera, a u skladu sa ranijom preporukom o podršci Zapadnom Balkanu u borbi protiv Kovida-19 i post pandemijskog oporavka", navodi se u dokumentu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koji je usvojen danas.

Evropska komisija preporučuje fazno i koordinisano popuštanje restriktivnih mera koje se odnose na slobodu kretanja građana prilikom putovanja i prelaska granica.

Preporuke se zasnivaju na praćenju epidemiološke situacije, limitiranju kontakta između putnika, kao i putnika i transportnih radnika, uključujući i smanjenje broja putnika tamo gde je to moguće, i nošenje zaštitnih maski i posebne protokole u slučaju pojave putnika sa simptomima bolesti.

Brisel preporučuje dve faze otvaranja granica "delimično" i "opšte", pri čemu bi se do opšeg ukidanja restrikacija i graničnih kontrola došlo kada epidemiološka situacija širom EU bude dovoljno dobra i ujednačena.

U Evropskoj komisji kažu da testovi na Kovid-19 i tzv "korona pasoši" nisu pouzdan način dokazivanja postojanja infekcije, odnosno imuniteta na korona virus, i da zbog toga nisu deo preporuka Brisela za obnovu slobode kretanja i prekogranična putovanje građana.

Istovremneo, preporuke Komisije se odnose i na "pouzdanost i opreativnost" aplikacija za praćenje kontakata na celoj teritoriji EU.

Evropska komisija insistira na tome da aplikacije za praćenje moraju biti dobrovoljne, transparentne, privremene, bezbedne od sajber napada i da koriste anonimne podatke.

EK naglašava da smernice nisu obavezujuće za zemlje članice, ali da mogu da pomognu u koordinisanom ukidanju ograničenja za putovanja i u postepenom pokretanju turizma nakon nekoliko meseci potpunog zastoja zbog pandemije korona virusa.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.