Premošćen Dunav:Dotakli se lukovi Žeželjevog mosta

Izvor: Mondo, 20.Okt.2017, 19:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Premošćen Dunav:Dotakli se lukovi Žeželjevog mosta

Dva luka Žeželjevog mosta, koji se gradi u Novom Sadu, spojeni su danas pošto je njihovo navlačenje i konačno postavljanje počelo krajem avgusta.

Lukovi su postavljeni na centralni rečni stub – manji je dugačak 177 metara, a raspon drugog luka je 219 metara.

Pešaci će od sredine novembra moći da prošetaju mostom, a železnički saobraćaj trebalo bi da bude pušten u januaru 2018. godine, ranije je najavilo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << i kompanija "Azvi" koja gradi most.

Novi Žeželjev most je unapređena verzija starog, izgrađenog 1961. godine po projektu arhitekte Branka Žeželja.

Žeželjev most: Povratak u budućnost! FOTO

Taj most je srušen u NATO bombardovanju Srbije 1999. godine, podseća RTS.

Razlika između starog i novog mosta je u tome da će lukovi na obodima mosta, umesto od betona, sada biti od čelika, a on će takođe biti drumsko-železnički.

Posle rušenja mosta u NATO bombardovanju, 2000. godine je pušten u saobraćaj privremeni montažno-demontažni drumsko-železnički most, koji zbog svoje male visine prilikom visokih vodostaja Dunava predstavlja prepreku za plovidbu rečnih brodova.

Preko tog mosta odvija se jednosmerni drumski saobraćaj.

U trenutku kada preko mosta treba da prođe voz, drumski saobraćaj se obustavlja.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.