Preminuo slavni poljski kompozitor i dirigent Kšištof Penderecki

Izvor: NoviMagazin.rs, 29.Mar.2020, 11:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo slavni poljski kompozitor i dirigent Kšištof Penderecki

Slavni poljski kompozitor Kšištof Penderecki, najznačajniji predstavnik poljske modernističke i avangardne muzike, umro je danas u Krakovu u 86. godini, nakon duge i teške bolesti, saopštilo je Udruženje Ludviga van Betovena u Poljskoj, na čijem čelu je udovica Pendereckog.

Rođen 23. novembra 1933. godine u Dembici u Poljskoj Penderecki u detinjstvu je učio violinu i klavir a kasnije je studirao na Muzičkoj akademiji u Krakovu, čiji je jedno vreme od 1972. godine bio >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << rektor.

Za 60 godina komponovanja ostavio je u svom opusu četiri opere, osam simfonije i niz kompozicija za orkestar, horske kompozicije na verske tekstove i iako svetski priznati kompozitor klasične muzike nije se bojao da prelazi žanrove i koketira i sa popularnom muzikom a komponovao je i filmsku muziku.

Međunarodno priznanje Penderecki je stekao i kao dirigent svojih i dela drugih kompozitora.

Među njegova najpoznatija dela spadaju Žrtvama Hirošime - tren za 52 gudačka instrumenta, Simfonija br 3, Poljski rekvijem ili Pasija po Luki.

Njegovu muziku koristili su mnogi filmski režiseri, recimo Vilijam Fridkin u "Egzorcistu" ili Stenli Kjubrik u "Isijavanju" a novije je za film "Katin" Andžeja Vajde komponovao muziku.

Kšištof Penderecki je za svoje kompozicije i dirigovanje ocenjen nizom prestižnih poljskih i međunarodnih nagrada, između ostalog četiri puta je nagrađivan prestižnim nagradama Gremi američke Akademije za diskografsku umetnost i nauku.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Preminuo poljski kompozitor i dirigent Kšištof Penderecki

Izvor: Radio 021, 29.Mar.2020

Slavni poljski kompozitor Kšištof Penderecki, najznačajniji predstavnik poljske modernističke i avangardne muzike, umro je danas u Krakovu u 86. godini, nakon duge i teške bolesti, saopštilo je Udruženje Ludviga van Betovena u Poljskoj, na čijem čelu je udovica Pendereckog...Rođen 23. novembra...

Nastavak na Radio 021...

Odlazak vodećeg savremenog poljskog kompozitora Kšištofa Pendereckog

Izvor: Danas, 30.Mar.2020, 10:26

U Krakovu je juče posle duge i teške bolesti preminuo kompozitor i dirigent Kšištof Pendrecki, koji je zahvaljujući muzičkom daru i avangardnom istraživanju zvuka instrumenata i ljudskog glasa uživao status najvećeg poljskog savremenog muzičara, čija je slava prevazišla granice njegove rodne...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.