Preminuo reditelj Lazar Stojanovic

Izvor: medio.rs, 04.Mar.2017, 14:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo reditelj Lazar Stojanovic

Filmski reditelj i publicista Lazar Stojanović preminuo je u Beogradu, saopštila je jutros njegova porodica.

Stojanović (73) najpoznatiji je po filmu "Plastični Isus" (1971), koji je zabranjen, a u kome je podvrgao kritici totalizam 20. veka, fašizam i komunizam i zbog koga je osuđen na trogodišnju zatvorsku kaznu. Taj film poznat je i kao jedino ostvarenje jugoslovenske kinematografije zbog koga je njegov autor završio u zatvoru.

Bio je jedan od osnivača beogradskog >> Pročitaj celu vest na sajtu medio.rs << nedeljnika Vreme.

Bavio se novinarstvom, pozorištem, uređivanjem publikacija i autor je više dokumentarnih filmova, među kojima su i oni o liderima bosanskih Srba Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću, kojima se sudi u Haškom trbunalu za ratne zločine.

Bio je aktivan u mnogim mirovnim, antiratnim organizacijama i pokretima u bivšoj Jugoslaviji i Srbiji, posebno tokom ratova 90-ih godina prošlog veka.

Nastavak na medio.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta medio.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta medio.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.