Preminuo reditelj Frančesko Rosi

Izvor: Politika, 11.Jan.2015, 13:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo reditelj Frančesko Rosi

RIM – Jedan od najvećih italijanskih reditelja Frančesko Rosi preminuo je u subotu u Rimu u 92. godini, prenose elekronski mediji.

Rosi se proslavio filmom „Salvatore Đulijano” iz 1962. godine o sicilijanskom gangsteru za koji je osvojio je Srebrnog medveda za režiju na Filmskom festivalu u Berlinu. Za film „D Matej Afer” osvojio Zlatnu palmu na Filmskom festivalu u Kanu 1972. godine.

Bio je jedna od središnjih figura italijanske kinematografije post-neorealizma, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << uz Pasolinija i braću Tavijani.

Rosi je i začetnik političkog trilera u evropskoj kinematografiji, a njegovi filmovi često su vrlo kontroverzni i izazivaju jake emocije kod publike.

Tanjug

objavljeno: 11/01/2015

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.