Preminuo poslednji nosilac Titove štafete

Izvor: BKTV News, 07.Nov.2014, 17:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo poslednji nosilac Titove štafete

Poslednji nosilac Titove štafete „Mladosti“, metalostrugar iz Novog Sada Zoran Ostojić, umro je u 61. godini. Štafeta „Mladosti“ – poznatija kao „Titova štafeta“ – ubrajala se u najomiljenije društveno-kulturne rituale velike tradicije jugoslovenstva.

Prva štafetna palica krenula je 5. maja 1957. iz Kumrovca, rodnog mesta Josipa Broza Tita, a svake druge godine polazila bi iz drugog meesta, simbolično obeležavajući značajne datume i događaje iz istorije >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << jugoslovenskih naroda i narodnosti, da bi je 25. maja – na Dan mladosti – na završnoj svečanosti na Stadionu JNA, Titu uručio najbolji među mladima te godine.
Poslednja štafetna palica – rad akademskog vajara Lasla Silađija – Titu nikada nije uručena. Njeno slavno putovanje putem „Bratsva-jedinstva“, „posut laticama cveća“, prekinula je tragična vest o iznenadnoj smrti Maršala Tita, 4. maja 1980. godine.
To nikada završeno putovanje započelo je 23. marta te godine sa Trga slobode u Novom Sadu, u prisustvu oko 150.000 ljudi, a u rukama novosadskog metalostrugara Zoran Ostojića. Ceo događaj opisao je kao onaj koji će pamtiti do kraja života.
Izvor: RTV
The post Preminuo poslednji nosilac Titove štafete appeared first on BK Televizija - BKTV News - Telefakt.

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.