Preminuo poljski kardinal Juzef Glemp, poglavar katoličke crkve u vreme komunizma

Izvor: Blic, 24.Jan.2013, 11:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo poljski kardinal Juzef Glemp, poglavar katoličke crkve u vreme komunizma

Varšava - U Varšavi je sinoć u 84. godini preminuo kardinal Juzef Glemp, jedna od najizrazitijih ličnosti Poljske katoličke crkve u vreme totalitarnog režima i pada komunizma, koji je od 1981. do 2009. bio na čelu te najmoćnije poljske crkve.

Kardinal Glemp bolovao je duže od raka pluća i umro je u bolnici u Varšavi. U februaru bi proslavio 30 godina otkako je imenovan za kardinala.

Pokojni kardinal ostaje u istoriji u senci dve najveće ličnosti Poljske katoličke >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << crkve, pape Jovana Pavla II i poglavara milenijuma, kako su nazivali, Glempovog prethodnika na čelu crkve, kardinala Stefana Višinjskog.

Međutim, upravo Glempu je pripao zadatak da nađe mesto u katoličkoj crkvi u teška vremena vanrednog stanja koje je, kako bi ugušio otpor Poljaka prema režimu, uveo general Vojsćeh Jaruzelski, a koja su pretila da se pretvore u bratoubilački rat.

Kada je proglašeno vanredno stanje, Glemp je apelovao i na vojnu vladu nacionalnog spasa i na opozicione nezavisne sindikate Solidarnost da budu suzdržani i da "ne krene Poljak na Poljaka".

- Oni koji su me slušali nisu bili zadovoljni i očekivali su da ću pozvati na otpor režimu. Ja sam hteo da smirim situaciju - kazao je kasnije Glemp.

Kardinal je nekada po cenu ustupaka režimu uspeo da Poljska katolička crkva u ta teška vremena izbegne direktnu intervenciju države, a da istovremeno pruži utočište disidentima i aktivnostima ilegalaca. Osnovao je i fond pomoći Poljacima koji su se zbog otpora režimu našli pred sudom i u zatvorima.

Poljska katolička crkva takođe je podržavala Solidarnost i njenog vođu Leha Valensu u pregovorima za okruglim stolom krajem 1980-ih koji su rezultirali nenasilnom predajom vlasti komunista.

Kardinal Juzef Glemp je bio otvoren za saradnju sa Pravoslavnom crkvom, a više puta je posetio Rusiju.

Umeo je da govori i o bolnim poglavljima istorije koji sigurno nisu jačali njegovu poplarnost među Poljacima i 2001. je kao prvi u ime crkve osudio masakr u selu Jedvabne, kada su 1941. Poljaci zatvorili svoje susede Jevreje u ambar i žive ih spalili.

Zameralo mu se, međutim, što nije bio dovoljno odlučan i aktivan da suzbije ultrakonzervativno radikalno krilo Poljske katoličke crkve kojim je povremeno bio nezadovoljan i Vatikan u vreme pape Jovana Pavla II.

Juzef Glemp rođen je 18. decembra 1929. u Inovroclavu na severu Poljske.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.