Preminuo pacijent iz Kikinde u Kliničkom centru Vojvodine

Izvor: NoviMagazin.rs, 29.Mar.2020, 12:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo pacijent iz Kikinde u Kliničkom centru Vojvodine

Pacijent star 62 godine koji je bolovao od koronavirusa, preminuo je danas u Kliničkom centru Vojvodine (KCV).

Kako se navodi u saopštenju, na Infektivnoj klinici KCV-a trenutno se leči 35 obolelih pacijenta pozitivnih na koronavirus, a četvoro pacijenata nalazi se na respiratoru.

U poslednja 24 sata u Vojvodini testirano je 49 osoba na prisustvo virusa korona, a bolest je potvrđena kod njih 15.

Dodaje se da se na teritoriji Vojvodine trenutno prati više >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << od 6.000 kontakata od ukupnog broja obolelih pacijenta.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković kazao je da su sve rigorizne mere koje sporovde u toj epidemiološkoj situaciji u skladu su za zakonskim normama.

"Protiv zaraznih bolesti mora se boriti društvo u celini. Mere koje imamo daju rezultate, ali i dalje imamo građane koji se ponašaju nedgovorno. Još uvek nismo svesni kakav nam problem preti. Najvažniji naš interes je da zaštitimo naše građane i sačuvamo živote", rekao je Gojković.

Dodao je da je ključna stvar da se što je moguće više "razvuče kriva širenja virusa", a da je tenutno ustaljen broj pacijenata pozitivnih na virus korona, zdravstveni sistem dobro funkcioniše i ima dovoljno opreme.

"Ukoliko dođe do masovnijeg priliva pacijenata, pripremljena je u Novom Sadu privremena bolnica na Sajmu, kapaciteta 1.000 kreveta, za pacijente koji imaju lakšu kliničku sliku i koji ne zahtevaju intenzivniji tretman", objasnio je Gojković.

Dodao je da je preporuka kineskih stručnjaka koji su obišli Klinički centar Vojvodine da se "svi ponašamo kao da smo zaraženi".

"Ostanite u svojim domovima, u svojim gradovima i naseljima, kako ne bismo morali primenjivati još rigoroznije mere. Kakve ćemo mere sprovoditi, zavisi od svesti građana i njihove solidarnosti", poručio je Gojković.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.