Preminuo novinar Slobodan Raković Raka

Izvor: B92, 03.Nov.2017, 15:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo novinar Slobodan Raković Raka

Beograd -- Novinar, urednik, autor dokumentarnih filmova i publicista Slobodan Raković Raka preminuo je u Valjevu posle duge i teške bolesti u 70 godini, navodi UNS.

Rođen je 19. oktobra 1948. godine u Valjevu. Školovao se u Valjevu i na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu, gde je apsolvirao na Odseku za privrednu matematiku i kibernetiku.

Prvi novinarski prilog objavio je u vojnom listu Front 1969. godine. Od 1974. do 1978. bio je novinar Radio Valjeva, potom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << novinar i šef Dopisništva RTS-a iz Valjeva, a od 2004. do odlaska u penziju bio je novinar - dopisnik beogradskog Pregleda.

Sarađivo je sa Omladinskim novinama, valjevskim Napredom, Radio Beogradom i RTV Sarajevo. Na TV Vujić pripremao je i vodio gledanu emisiju Otvoreno.

Autor je više dokumentarnih filmova: o islamu, Valjevskoj bolnici i znamenitim ličnostima iz Valjeva i tog dela Srbije (prof. dr. Milomiru Stanišiću, Nikoli Stankoviću i dr Arijusu van Tinhovenu).

Dobio je Nagradu Dimitrije Davidović UNS-a za seriju putopisa. Rakovićev putopis Prokletija proglašen je za najbolju emisiju RTS-a Srbija danas 1998. godine. Dobitnik je nagrada na Festivalu reportaže INTERFER u Somboru, konkursima Radio Beograda i Udruženih radio stanica Srbije, kao i Septembarske nagrade grada Valjeva.

Bio je član UNS-a i predsednik Aktiva UNS-a u Valjevu.

Komemoracija Slobodanu Rakoviću biće u subotu, 4. novembra, u 11.30 u Skupštini grada Valjeva. Opelo je sutra u 13.30 u crkvi na Novom groblju, a sahrana u 14 časova.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Preminuo novinar Slobodan Raković Raka

Izvor: NoviMagazin.rs, 03.Nov.2017

Novinar, urednik i autor dokumentarnih filmova i publicista Slobodan Raković Raka preminuo je u Valjevu posle duge i teške bolesti u 70 godini, saopštilo je danas Udruženje novinara Srbije...Rođen je 19. oktobra 1948. godine u Valjevu. Školovao se u Valjevu i na Prirodno-matematičkom fakultetu...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.