Preminuo novinar Slobodan Bukvić

Izvor: RTS, 11.Jan.2010, 20:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo novinar Slobodan Bukvić

U Beogradu je umro Slobodan Bukvić, jedan od prvih, najpoznatijih i najboljih novinara koje je Televizija Beograd imala.

Slobodan Bukvić predstavlja jednog od najvećih spoljno-političkih novinara i komentatora, koje je televizija Beograd ikada imala, umro je Beogradu.

Televizijsku karijeru započeo je u "ranim danima", još na beogradskom sajmištu, po povratku sa Sinaja, gde je kao poručnik učestvovao u mirovnoj misiji Ujedinjenih nacija. Bilo je to vatreno krštenje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za Bukvića, koji je potom decenijama izveštavao sa gotovo svih kriznih žarišta u svetu.

U vreme kada je tehnologija bila nezamislivo sporija od današnje, Slobodan Bukvić je uspevao da uvek bude aktuelan, da približi događaje, krizna žarišta i ratove, često brže od kolega iz mnogo većih i bogatijih redakcija iz čitavog sveta.

Poseban kvalitet njegovog rada bili su njegovi tekstovi, gotovo literarni, ali u isto vreme duboko sadržajni. On je jedan od autora zaslužnih ne samo za dobru obaveštenost tadašnjeg TV gledaoca, već i za njegovu edukaciju i posebno za interes publike za događaje u svetu.

Radio je, bolje reći stvarao, u herojsko vreme televizije Beograd. Rame uz rame sa Jovanom Šćekićem, od Bukvića smo saznavali o svetu koji nam je čini se, bio bliži nego danas.

Posebno će upamćene ostati njegove reportaže u vreme invazije na Kipar, odnosno iz Iransko- iračkog rata. Bukvić je u to vreme bio možda najbolji poznavalac prilika na bliskom istoku. Njegovi kontakti u Bejrutu, Amanu i Damasku, poslužili su kasnije mlađim kolegama koji su, posle ranjavanja koje je doživeo na iransko-iračkom frontu,nastavili tamo gde je on stao.

Ponešto narušenog zdravlja, Bukvić u format televizije Beograd uvodi do tada nepoznatu formu. Bila je to emisija "24 časa", program aktuelnih vesti smeštenih u formu koju danas poznajemo kao pregled najvažnijih događaja, odnosno kratke vesti.

Slobodan Bukvić zaslužan je i za osnivanje Beogradskog programa, obrazovanje i inicijaciju mnogih novinara, posebno na nekadašnjem 3. kanalu ali i za nemerljiv doprinos u osnivanju redakcije Programa za inostranstvo i emitovanje programa na satelitu. U toj redakciji proveo je teške devedesete, sve do odlaska u penziju u kojoj je, novinarski, ostao aktivan do samog kraja.

Zaslužan za sve ono što danas predstavlja ugled Radio televizije Srbije, nenametljiv, ali uporan, Slobodan Bukvić ostaće upamćen kao veliki novinar i pedagog u vreme kada je novinarstvo bilo cenjen zanat a ljudi poput njega veliki majstori koji su mlađim kolegama, koji su učili od njih, činili čast.

Opelo je u petak 15. januara u 13.30 na Novom groblju u Beogradu, a ispraćaj za kremaciju u 14 sati.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Preminuo novinar Slobodan Bukvić

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Jan.2010

BEOGRAD - U Beogradu je u 72. godini preminuo Slobodan Bukvić, dugogodišnji novinar i urednik u Televiziji Beograd, saopštilo je večeras Udruženje novinara Srbije...Bukvić je rođen u Nišu 1938. godine, a televizijsku karijeru počeo je 1967. godine, po povratku sa Sinaja, gde je kao poručnik...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Preminuo novinar Slobodan Bukvić

Izvor: Blic, 12.Jan.2010, 00:15

U Beogradu je u 72. godini preminuo Slobodan Bukvić, dugogodišnji novinar i urednik u Televiziji Beograd, saopštilo je večeras Udruženje novinara Srbije...Bukvić je rođen u Nišu 1938. godine, a televizijsku karijeru počeo je 1967. godine, po povratku sa Sinaja, gde je kao poručnik učestvovao...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.