Preminuo najstariji đak na svetu

Izvor: RTS, 17.Avg.2009, 18:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo najstariji đak na svetu

Kenijac koji se u 84. godini života upisao u osnovnu školu, zbog čega se našao u Ginisovoj knjizi rekorda, preminuo je prošle nedelje u Najrobiju od raka. Uspeo je da stigne do šestog razreda.

Kenijac Kimani Nganga Maruge, najstariji učenik na svetu, umro je od raka u 90. godini, saopštio je "Češir" starački dom u Najrobiju, u kojem je živeo. 

Gospodin Maruge, veteran Mau Mau pokreta za nezavisnost protiv britanskih kolonizatora, kao dečak nije imao priliku >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da se školuje.

Kada je 2003. godine kenijska vlada najavila univerzalno i besplatno osnovno školovanje, Kimani se odlučio na ovaj korak uglavnom iz dva razloga.

Prvo, želeo je da nauči da čita kako bi mogao sam da čita Bibliju. Drugi razlog koji je tada naveo bio je strah da možda neće dobiti punu penziju.

U osnovnu školu "Kapkendivo" u mestu Eldoret, na zapadu Kenije, primljen je 12. januara 2004, u 84. godini života.

Zbog toga je ovaj otac petoro dece i deda 30-oro unučadi i nekoliko praunučadi, u Ginisovu knjigu rekorda upisan kao najstariji čovek koji prvi put pohađa osnovnu školu.

Dva unuka koja su išla u istu školu kao i deda, kažu da je njegov krajnji cilj bio veterinarska diploma.

Kao jedan od najredovnijih đaka, u školi je bio primeran i odličan u svakom pogledu.

Godine 2005, po prvi put u životu se ukrcao u avion i otputovao u Njujork da bi prisustvovao samitu Ujedinjenih Nacija o važnosti razvoja obrazovanja u siromašnim zemljama.

Međutim, prošle godine, u talasu zločina nakon izbora u Keniji, Kimanijeva kuća u Rift Veliju je izgorela do temelja, pa je morao da se preseli u izbeglički kamp, četiri kilometra dalje. Ali nije prestao da ide u školu svaki dan!

U junu 2008, preselio se u prestonicu Najrobi, u pomenuti starački dom. No, od školovanja nije odustajao. Šesti razred je upisao u tamošnjoj "Marura" osnovnoj školi.

Čak i kada mu je u februaru dijagnostikovan rak, molio je učitelje da dolaze kod njega da ga uče.

"Bio je veoma hrabar čovek. Posvećen učenju do samog kraja", rekla je Mumbi Kamuri, upravnica staračkog doma u kojem je Kimani proveo poslednju godinu svog života.

Bi-Bi-Sijev novinar u Najrobiju je u svom izveštaju rekao da će Kimani Nganga Maruge biti upamćen od strane mnogih ljudi kao inspirativna figura koja je dala novo značenje izreci da "nikada nije kasno".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.