Preminuo mitropolit Amfilohije

Izvor: SandzakPress.net, 30.Okt.2020, 10:01

Preminuo mitropolit Amfilohije

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović preminuo je jutros. U petak 30. oktobra 2020 godine u 8:20 časova, u Kliničko Bolničkom Centru Crne Gore, posle primanja Svete Tajne Pričešća, upokojio se u Gospodu Visokopreosvećeni Arhiepiskop Cetinjski Mitropolit Crnogorsko- Primorski i Egzarh svetoga trona Pećkoga g. Amfilohije, saopštila je Mitropolija crnogorsko-primorska. O svim drugim detaljima u vezi sa sahranom, javnost će biti uskoro obaveštena, navedeno je. Prethodno je iz >> Pročitaj celu vest na sajtu SandzakPress.net << bolnice saopšteno da je “postavljen na mod invazivne ventilacije”. Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije (Radović) je rođen na Božić 7. januara 1938. godine u Barama Radovića u Donjoj Morači. Svjetovno ime mu je bilo Risto. Budući mitropolit je proveo detinjstvo u patrijarhalnoj porodici. Osnovnu školu je završio u manastiru Morači, a Bogosloviju Sv. Save u Rakovici u Beogradu. Diplomirao je na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu 1962. godine. Uporedo sa Bogoslovskim fakultetom, studirao je klasičnu filologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Posle završenog fakulteta, postdiplomske studije nastavio je u Bernu i Rimu, gde je magistrirao na Istočnom pontifikalnom institutu (1965). Odatle odlazi u Pravoslavnu Crkvu Grčke, gde boravi sedam godina i gde prima angelski obraz i sveštenički čin. Posle godinu dana provedenih na Svetoj Gori, odlazi za profesora na Pravoslavni institut Sv. Sergija u Parizu, a od 1976. godine postaje docent, pa redovni profesor na Bogoslovskom fakultetu Sv. Jovana Bogoslova u Beogradu (kasnije Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu), na katedri za Pravoslavnu pedagogiju (katihetiku) sa metodikom nastave. U dva mandata bio je i dekan fakulteta. Doktorat honoris causa Moskovske duhovne akademije primio je 2003. godine, Instituta teologije Beloruskog državnog univerziteta u Minsku 2008. godine, Pravoslavnog teološkog instituta Sv. Sergija u Parizu 2012. i Sankt-peterburške duhovne akademije 2014. godine. Odlukom Nacionalnog komiteta društvenih nagrada Ruske Federacije 2001. godine odlikovan je i Ordenom Lomonosova, koji mu je uručen na svečanosti u Kremlju u prisustvu oko 4.000 uglednih zvanica. Za počasnog člana Slovenske akademije književnosti i umjetnosti izabran je 2015. godine. Govorio je grčki, ruski, italijanski, nemački i francuski jezik. Koristio je u naučnom radu starogrčki, latinski i crkvenoslovenski, navodi se na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske. Izvor: N1 The post Preminuo mitropolit Amfilohije appeared first on Sandžak PRESS.

Nastavak na SandzakPress.net...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Preminuo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije

Izvor: VOA, 30.Okt.2020

Mitropolija crnogorsko primorska SPC saopštila je u petak da je 82-godišnji mitropolit Amfilohije preminuo od posljedica upale pluća izazvane koronavirusom, nakon što mu je u četvrtak stanje pogoršano a u petak ujutro saopšteno da je priključen na respirator. “U petak 30. oktobra 2020. godine...

Nastavak na VOA...

"SVE TAKO DALJE, TAMO DO GOLGOTE..." Ovako je mitroplit Amfilohije govorio pred smrt

Izvor: Blic, 30.Okt.2020

U Kliničko Bolničkom Centru Crne Gore jutros je preminuo mitropolit Amfilohije. On je bio duhovni vođa i pastir verujućeg naroda u Crnoj Gori. Kada je govorio o svojoj ulozi, videlo se da je svestan koliko je ona velika i teška.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SandzakPress.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SandzakPress.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.