Preminuo lider Al Kaide, veliki neprijatelj Sjedinjenih Američkih Država

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Mar.2024, 23:49

Preminuo lider Al Kaide, veliki neprijatelj Sjedinjenih Američkih Država

Naslediće ga Sad Bin Atef El-Avlaki.

Al Kaida na Arabijskom poluostrvu (AKAP) objavila je smrt svog lidera Halida bin Umara Batarfija, saopštila je grupa Sajt (SITE) koja prati ekstremističke grupe.

U saopštenju Al Kaide nije naveden razlog Batarfijeve smrti.

Halid bin Umar Batarfi, militant iz Saudijske Arabije, vodio je medijsku mrežu grupe i igrao centralnu ulogu u preuzimanju vlasti u jemenskoj provinciji Abjan 2011. godine. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

Iste godine je uhvaćen, ali je pobegao iz zatvora 2015. Stejt department ga je uvrstio na listu traženih svetskih terorista i obećao nagradu od pet miliona dolara za informacije koje bi dovele do njegovog hapšenja.

Za vođu Al Kaide na Arapskom poluostrvu (AKAP) imenovan je 2020. godine, nakon smrti svog prethodnika Kasima Al-Rimij. Tada je obećao da će ta teroristička organizacija postati "noćna mora za Amerikance".

Batarfijev naslednik će biti Sad Bin Atef El-Avlaki, koji je takođe na američkoj listi traženih terorista. Vašington smatra AKAP najopasnijim ogrankom svetske mreže.

Izvor: Srbija Danas/Telegraf/Autor: Tamara Ilić

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.