Preminuo kosmonaut Leonov, prvi čovek koji je hodao svemirom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Okt.2019, 15:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo kosmonaut Leonov, prvi čovek koji je hodao svemirom

Preminuo je ruski kosmonaut Aleksej Leonov, prvi čovek koji je hodao svemirom, objavile su agencije.

Leonov je 1965. bio prvi čovek koji je izašao iz svemirskog broda u otvoreni svemirski prostor.

Aleksej Arhipovič Leonov bio je sovjetski i ruski kosmonaut, vazduhoplovni general pukovnik, pisac i umetnik.

18. marta 1965. postao je prvi čovek koji je izveo šetnju svemirom. Tokom misije Voshod 2 izašao je iz letelice i u svemirskom prostranstvu boravio >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 12 minuta.

Imao je velikih teškoća prilikom povratka u kabinu. Pri povratku u letelicu navodno je naišao na ozbiljnije probleme. Odelo mu se tokom boravka u svemiru naduvalo i nije mogao da prođe kroz vrata. Uspeo se vratiti u letelicu tek kada je ispustio pritisak iz odela, piše Independent.

Učestvovao je u prvom zajedničkom letu sovetskih i američkih astronauta 1975. godine. Zapovedao je svemirskim brodom Sojuz 19, koji se u orbiti oko Zemlje spojio s američkim svemirskim brodom Apolo, piše Enciklopedija.hr.

Rodio se 1934. u selu Listvjanki u Sibiru. Prije nego je što je postao kosmonaut bio je pilot u Vazduhoplovnim snagama Sovjetskog Saveza.

Trebalo je da je bude prvi Rus koji je sleteo na Mjesec, no ta misija je kasnije otkazana. Nakon karijere u sovetskom svemirskom programu postao je biznismen, a bavio se i politikom.

Leonov je bio i pisac, napisao je niz naučnih radova i biografija. Bavio se slikarstvom. Neke od njegovih slika korištene su na poštanskim markama u SSSR, prenosi index.hr.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.