Preminuo koreograf Mers Kaningem

Izvor: RTS, 27.Jul.2009, 20:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo koreograf Mers Kaningem

Poznati američki koreograf Mers Kaningem, koji je uneo revolucionarne promene u savremeni ples, preminuo u 91. godini. Nazivali su ga i "Ajnštajnom plesa", jer su njegove ideje omogućile da baletan dominira scenom, a ne scena plesačem.

Mers Kaningem, istaknuti američki koreograf, preminuo je u 91. godini, saopštile su fondacija i baletska trupa koje nose njegovo ime.

Kaningem, koji je uneo revoluciju u savremeni ples, umro je "prošle noći, u snu, u svom domu", >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << navodi se u saopštenju.

Fondacija i baletska trupa istakle su Kaningemovu revolucionarnu ulogu u vizuelnoj umetnosti i spektaklu, "ne iz želje da krši pravila, već zbog lepote i divljenja koje mu je pružalo istraživanje novih pravaca".

Nazvan "Ajnštajnom plesa", koreograf se proslavio 1950-ih godina, kada je srušio granice baleta: plesač se više nije kretao u odnosu na središte scene, već je sam postajao središte".

"Nasuprot klasičnom plesaču, ja prihvatam sve moguće pokrete", rekao je jednom prilikom Kaningem.

Rođen 16. aprila 1919. godine u mestu Sentralija u američkoj državi Vašington, Kaningem je važio za umetnika koji je "oslobodio" ples od muzike i dekor od naracije.

Dobitnik je nekih od najznačajnijih priznanja u oblasti umetnosti, a među njima su japanska nagrada "Premijum imperijale" i britansko priznanje "Lorens Olivije".

Francuska mu je 2004. godine dodelila orden Legije časti.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.