Preminuo iguman Hilandara arhimandrit Mojsije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Mar.2010, 15:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo iguman Hilandara arhimandrit Mojsije

HILANDAR - Arhimandrit Mojsije, iguman manastira Hilandar preminuo je danas u 87 godini života.

Bio je žički iskušenik u vreme kada je vladika manastira bio Nikolaj Velimirović. U manastir Žiču došao u jesen 1938.godine.

Za vreme Drugog svetskog rata otišao u Hilandar, gde se kad se rat završio i zamonašio. Rodom je iz Kamenice kod Valjeva, mirjansko ime Stanislav Žarković.

Otac Mojsije, kao izuzetno tih i povučen čovek, živeo je isključivo posvećen >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << molitvi i tihovanju i nije učestvovao u javnom životu. Oni koji ga poznaju kažu da nikada nije praznoslovio, da uopšte malo priča i da mu je osnovna dužnost molitva. Budući da je u manastir otišao veoma mlad, on je skromnog obrazovanja.

"Smeran, pobožan, veoma savestan i disciplinovan, dobar poznavalac manastirskih pravila i tipika", pisao je o njemu arhimandrit Jovan Radosavljević.

Sahrana arhimandrita Mojsija biće obavljena u ponedeljak u 13:30 časova po grčkom vremenu, a pored brojnih svetogoraca prisustvovaće i mitropolit Amfilohije ispred SPC, koji se sticajem okolnosti već nalazio u Grčkoj.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Umro arhimandrit Hilandara Mojsije

Izvor: Politika, 21.Mar.2010

HILANDAR – Arhimandrit manastira Hilandar Mojsije umro je danas u 87. godini, saopštilo je bratstvo manastira...U kratkoj poruci bratstvo je napisalo da je „usnuo u Gospodu visokoprepodobni arhimandrit Mojsije (Žarković), iguman Svete carske lavre Hilandara”...Mojsije je bio žički...

Nastavak na Politika...

Preminuo arhimandrit Mojsije

Izvor: RTS, 21.Mar.2010

Arhimandrit manastira Hilandara Mojsije preminuo u 87. godini. Arhimandrit u Hilandaru proveo 44 godine, a po monaškom stažu bio najstariji monah Svete srpske lavre. ..Na Svetoj gori danas je u 87. godini života preminuo arhimandrit manastira Hilandar Mojsije...Arhimandrit je u Hilandaru proveo 44...

Nastavak na RTS...

Umro arhimandrit Hilandara Mojsije

Izvor: Vesti-online.com, 21.Mar.2010

Arhimandrit manastira Hilandar Mojsije umro je danas u 87. godini, saopštilo je bratstvo tog srpskog manastira...U kratkoj poruci bratstvo je napisalo da je "usnuo u Gospodu visokoprepodobni arhimadrit Mojsije (Žarković), iguman Svete carske lavre Hilandara"...Mojsije je bio žički iskušenik u vreme...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.