Preminuo glumac Lesli Nilsen

Izvor: IstocnoSarajevo.net, 30.Nov.2010, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo glumac Lesli Nilsen

Veliki komičar Lesli Nilsen, najpoznatiji po ulogama u parodijama „Ima li pilota u avionu" i „Goli pištolj", umro je od upale pluća u 85. godini. - Ožalošćeni smo smrću voljenog glumca Leslija Nilsena, vjerovatno najpoznatijeg po ulozi poručnika Frenka Darbina u serijalu „Goli pištolj", čija je karijera na televiziji i filmu trajala više od 60 godina - naveo je glumčev portparol Džon S. Keli.
Nilsen je u Holivud došao sredinom pedesetih godina prošlog vijeka, nakon >> Pročitaj celu vest na sajtu IstocnoSarajevo.net << što se neuspešno oprobao u ratnoj avijaciji i kao disk-džokej. Njegova prva uloga bila je u filmskoj opereti „The Vagabond King" Majkla Kertica, u kojoj je tumačio francuskog kralja. Film nije oduševio publiku, ali mu je ipak obezbjedio sedmogodišnji ugovor sa studiom MGM. Mnogo kasnije Nilsen se prisjetio saradnje sa briljantnim Kerticom, režiserom „Kazablanke".
- Majkl je bio sadista! Šarmantan sadista, ali u svakom slučaju - sadista - ispovijedio se Nilsen decenijama nakon snimanja.
Prvu rolu u filmu studija MGM imao je u naučnofantastičnom ostvarenju „Zabranjena planeta". Za Nilsenovu najbolju dramsku ulogu važi rola kapetana prevrnutog putničkog broda u filmu „The Poseidon Adventure" iz 1972. Postao je slavan kao glumac u ozbiljnim ulogama, ali je iza kamere važio za šaljivdžiju. Taj aspekt njegove ličnosti tek je postao vidljiv u komediji „Ima li pilota u avionu" iz 1980, koja je postala ogroman bioskopski hit.
Najveći Leslijev životni uspjeh je upravo taj film, za koji mnogi kritičari kažu da je najbolja parodija svih vremena. Replike Leslija Nilsena, ekscentričnog pilota komercijalnog aviona koji oličava sve stereotipe o ovoj prestižnoj profesiji, dale su filmu titansku snagu. Režiser Džim Ejbrams rekao je da je Nilsen namjerno angažovan zbog veoma ozbiljnog izgleda.
- Mogli smo da angažujemo nekoga ko je očigledno komičar, ko će se glupirati unaokolo i biti smješan sve vrijeme. Nismo to željeli. Naša ideja je bila da angažujemo glumca koji će u haosu filma biti miran kao riba u vodi, koji uopšte neće odavati utisak komičara, već veoma ozbiljne osobe - naveo je jedan od tvoraca filma.
Radio do poslednjeg dana
U hit filmu „Goli pištolj" uz Nilsena su igrali i Prisila Prisli i O. Džej Simpson. Posle uspjeha te komedije snimljeni su nastavci, a Nilsen je dva puta bio nominovan za nagradu Emi. Jedan od najvećih komplimenata dobio je od čuvenog filmskog kritičara Rodžera Eberta, koji je Nilsena nazvao „Lorensom Olivijeom parodija". Do kraja života igrao je uglavnom u komedijama, među kojima su „Ponovo opsednuta", „Gospodin Magu", „Deda Mraz je pao na teme", „2001. suluda odiseja u svemiru", „Špijuniraj muški" i „Kevin sa severa".
Nilsen je radio maltene do poslednjeg dana. Pre tri godine je rekao da nema namjeru da ode u penziju.
- Plašim se da će me, ako ne budem nastavio da se krećem, sustići nešto strašno. Imam 81 godinu, i dalje želim da vidim šta se nalazi iza krivine i ne vidim nijedan razlog da prestanem sa radom. Međutim, sada shvatam da nije sve ni u radu i da je vrijme da se okrenem stvarima koje sam zbog posla zapostavljao - rekao je vrijedni glumac.
Nilsen je imao brojne epizodne uloge na televiziji, a igrao je u i nekoliko serija kratkog vijeka kao što su „New Breed", „The Protectors" i „Bracken's World".
 
Izvor:Press

Nastavak na IstocnoSarajevo.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta IstocnoSarajevo.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta IstocnoSarajevo.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.